NavMenu

Indonezija bi u Srbiji bi mogla da osnuje logistički centar za izvoz svojih proizvoda

Izvor: Beta Četvrtak, 19.09.2019. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Don Pablo/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici privrednih komora Srbije i Indonezije potpisali su u Privrednoj komori Srbije (PKS) Memorandum o razumevanju, a nakon toga privrednici dve zemlje su na Poslovnom forumu razgovarali i proširenju ekonomske saradnje.

Direktor sektora za strateške analize u PKS Mihailo Vesović rekao je da će težište saradnje biti da se u Srbiji formira logistički centar za izvoz najtraženijih proizvoda iz te zemlje.

- Važni su nam poslovni forumi, jer ćemo nastojati da privučemo najveće investitore i trgovce, kao i da Indonezija osnuje logistički centar za izvoz palminog ulja u Evropujer je ta zemlja izvoznik 50% svetskih potreba tog proizvoda i značajnih količina kaučuka, koji se koriti u gumarskoj industriji - rekao je Vesović na Poslovnom forumu.

Indonezija je, kako je rekao, zemlja u kojoj ekonomija poslednjih 20 godina "cveta", sa ciljem da do 2030. godine postane šesta ekonomija sveta, a Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, zemljama CEFTA, Kinom, Amerikom i drugim državama.

Dodao je da Srbija dosta investira u infrastrukturu, a da će za nekoliko godina biti obnovljena i železnička putna mreža.

Predsednik Bilateralnog komiteta u Privrednoj komori Indonezije Aleksandar Jahja Datuk kazao je da Srbija "sve više postaje strateški važna za sradnju i da je Poslovni forum korak unapred".

- Došli smo da unapredimo saradnju i prikupimo što više informacija o poslovnim prilikama - rekao je Datuk.

Ambasador Indonezije u Srbiji Mohamad Čandra Juda istako je da je "važno da se unapredi ekonomska saradnja koja se oslanja na dobre političke odnose".

- Osnovaćemo poslovni savet i organizovati međunarodnu radionicu za startap-ove da bi stvorili mrežu preduzetnika i niz aktivnosti povodom 65 bilateralnih odnosa Srbije i Indonezije - rekao je Juda.

Od januara do juna ove godine trgovinska razmena Srbije i Indonezije iznosila je 29,5 mil EUR, od čega je izvoz iz Srbije vredeo 1,7 mil EUR, a na to tržište je plasirana uglavnom "nerazvrstana" roba, sporedni proizvodi za ishranu i nešto mašina za utovar i istoivar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.