Izvor: Beta | Četvrtak, 19.09.2019.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Indonezija bi u Srbiji bi mogla da osnuje logistički centar za izvoz svojih proizvoda

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Don Pablo/shutterstock.com)
Predstavnici privrednih komora Srbije i Indonezije potpisali su u Privrednoj komori Srbije (PKS) Memorandum o razumevanju, a nakon toga privrednici dve zemlje su na Poslovnom forumu razgovarali i proširenju ekonomske saradnje.

Direktor sektora za strateške analize u PKS Mihailo Vesović rekao je da će težište saradnje biti da se u Srbiji formira logistički centar za izvoz najtraženijih proizvoda iz te zemlje.

- Važni su nam poslovni forumi, jer ćemo nastojati da privučemo najveće investitore i trgovce, kao i da Indonezija osnuje logistički centar za izvoz palminog ulja u Evropujer je ta zemlja izvoznik 50% svetskih potreba tog proizvoda i značajnih količina kaučuka, koji se koriti u gumarskoj industriji - rekao je Vesović na Poslovnom forumu.

Indonezija je, kako je rekao, zemlja u kojoj ekonomija poslednjih 20 godina "cveta", sa ciljem da do 2030. godine postane šesta ekonomija sveta, a Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, zemljama CEFTA, Kinom, Amerikom i drugim državama.

Dodao je da Srbija dosta investira u infrastrukturu, a da će za nekoliko godina biti obnovljena i železnička putna mreža.

Predsednik Bilateralnog komiteta u Privrednoj komori Indonezije Aleksandar Jahja Datuk kazao je da Srbija "sve više postaje strateški važna za sradnju i da je Poslovni forum korak unapred".

- Došli smo da unapredimo saradnju i prikupimo što više informacija o poslovnim prilikama - rekao je Datuk.

Ambasador Indonezije u Srbiji Mohamad Čandra Juda istako je da je "važno da se unapredi ekonomska saradnja koja se oslanja na dobre političke odnose".

- Osnovaćemo poslovni savet i organizovati međunarodnu radionicu za startap-ove da bi stvorili mrežu preduzetnika i niz aktivnosti povodom 65 bilateralnih odnosa Srbije i Indonezije - rekao je Juda.

Od januara do juna ove godine trgovinska razmena Srbije i Indonezije iznosila je 29,5 mil EUR, od čega je izvoz iz Srbije vredeo 1,7 mil EUR, a na to tržište je plasirana uglavnom "nerazvrstana" roba, sporedni proizvodi za ishranu i nešto mašina za utovar i istoivar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.