NavMenu

EIB spreman da finansira projekte u okviru nacionalnog investicionog plana

Izvor: Tanjug Četvrtak, 19.09.2019. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji, koji je prema dosadašnjim procenama težak oko 12 mlrd EUR.

- EIB se ne plaši velikih cifara - kaže direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Novi projekti i kreditiranje ove banke u narednom periodu mogli bi da budu vezani i za sektor turizma u Srbiji. Banka je spremna, kaže Negre za Tanjug, da sasluša državu u vezi svih projekata a posebno ukazuje na razgovore sa nadležnima oko finansiranja razvoja železničke infrastrukture, državnih i lokalnih puteva, digitalizacije u školstvu...

- Mi smo najveća međunarodna finansijska institucija na svetu. Naše godišnje aktivnosti su oko 60 mlrd EUR. Nema velikog projekat u Evropi i šire koji se nije realizovao bez naše pomoći, tako da smo tu da saslušamo i pomognemo - kaže Negre.

Ističe da isplate banke za postojeće projekte u našoj zemlji teku dobro i podseća da je nedavno potpisano finansiranje za izgradnju autoputa između Niša i Merdara.

Negre ocenjuje da je reč o projektu koji će doprineti privrednom razvoju tog dela Srbije.

Pored 100 mil EUR iz kredita EIB-a za ovu deonicu, potpisano je i 40 mil EUR donacije. Da bi uopšte došlo do realizacije projekta na terenu, potrebno ih je dobro pripremiti, ukazuje Negre.

- Do sada smo ove godine u Srbiji potpisali preko 50 miliona samo bespovratnih sredstava što za investicije što za pomoć pripremanju projekata da bi oni mogli da se realizuju na dobroj osnovi - istakla je.

Kada je reč o predstojećim projektima, novac banke biće uložen u putnu infrastrukturu ali i vodovod, kanalizaciju, infrastrukturu na lokalu.

Novih 50 mil EUR ide za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama, kao i 10 miliona bespovratne pomoći u istu svrhu, a novih 22 miliona opredeljeno je za lokalne samouprave kako bi se gradila i uredila obdaništa, škole, domovi zdravlja, lokalni putevi...

Sa predstavnicima države čelni ljudi EIB-a razgovaraju o otvaranju novih sektora za kreditiranje, kao što su turizam i izgradnja digitalne infrastrukture u školama.

- Pričali smo o turizmu jer se u Srbiji beleži dvocifreno povećanje turista. Možemo da pomognemo strategiju u tom sektoru. Razvoj žerlezničkog sektora je nešto što će biti u fokusu u budućnosti... - navodi Negre.

Država je, kaže, izrazila želju da se EIB uključi u kreditiranje izgradnje lokalnih puteva koji su, ističe, veoma važni za kvalitet života u lokalnim zajednicama kako bi građani mogli bezbedno da se kreću u svojim opštinama.

- Pomažemo i privatni sektor kroz partnere u bankarskom sektoru u Srbiji. Do sada smo pomogli da se održi više od 300 hiljada radnih mesta u Srbiji kroz finansiranje preduzetnika i to ćemo nastaviti da radimo - rekla je Negre.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.