NavMenu

Vranje dobija etno kompleks i oživljava duh Bore Stankovića - Raspisan konkurs za uređenje naselja Tulbe

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.09.2019. 15:49
Komentari
Podeli
Beli most u VranjuBeli most u Vranju
Grad Vranje je raspisao konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja starogradskog kompleksa u naselju Tulbe u Vranju. Time je ponovo pokrenuta ideja od pre godinu dana da Vranje očuva duh starih vremena iz dela Bore Stankovića tako što će napraviti etno kompleks u naselju Tulbe.

- Cilj konkursa je da se za jedan dragoceni, najstariji prostor u užem delu grada, u neposrednoj blizini crkve Sv. Petka, crkve Sv. Nikola i Belog mosta, koji predstavljaju spomenike kulture, dobiju nadahnuta i raznovrsna idejna rešenja kojima treba da se istakne prepoznatljivost starog Vranja i dela Bore Stankovića i definiše prostorna organizacija i uređenje - navodi se u dokumentaciji.

Konkursno rešenje podrazumeva, pre svega, formiranje novog ambijenta koje korespondira sa okruženjem i predstavlja novo težište u prostoru.

Predložena projektantska i programska rešenja osim što moraju biti primerena značaju prostorne pozicije lokacije u kontekstu povezivanja sa okruženjem, utemeljena na vrednovanju postojećih prirodnih i funkcionalnih značenja ovog prostora, moraju zadovoljiti i kriterijume zasnovane na ekonomskoj vrednosti lokacije kao najbolje ponude za buduću novu urbanu gradsku celinu.

Od učesnika na konkursu se očekuje da, kroz prizmu definisanog cilja u skladu sa projektnim karakterom konkursa, predlože sledeće:

- Nove sadržaje u prostoru težišne zone, sa mogućnošću korišćenja datog prostora u filmskoj industriji (snimanje filmova, serija i sl. u tradicionalnom ambijentu "starog" Vranja), čime bi se pojačala atraktivnost, prepoznatljivost i identitet u odnosu na ostale gradske delove.

- Pravce i oblike remodelacije fizičke strukture u duhu usklađenosti i preplitanja savremenih i tradicionalnih sklopova

- Formiranje novih otvorenih mikroambijenata i povezivanje sa Trgom 7. Septembar i okolnim uličnim tokovima

- Rešavanje stacionarnog saobraćaja u okviru lokacije

- Uređenje prostora uz Vranjsku reku, zelenih površina, partera, uz predlog adekvatnog atraktivnog urbanog mobilijara koji bi bio u funkciji privlačnosti i arhitektonsku prepoznatljivost kako svojih mikroambijenata, tako i celine predmetnog područja

- Reafirmacija duha Vranja kroz adekvatno prostorno, funkcionalno i estetsko oblikovanje prostora

Za najbolja idejna rešenja predviđene su novčane nagrade od 300.000, 200.000 i 150.000 dinara, zavisno od osvojenog mesta.

Rok za predaju rada je 25. oktobar do 12 sati, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, konkurs je bio raspisan i septembra 2018, ali je javna nabavka obustavljena jer su na konkurs prispela samo dva rada, dok je uslov bio da ih bude najmanje pet.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.