NavMenu

"Malev" i "Emirati" uskoro će leteti za Beograd - dolazak brojnih stranih avio-kompanija

Izvor: Blic Četvrtak, 08.10.2009. 10:30
Komentari
Podeli

Aerodrom "Nikola Tesla" bi u narednom periodu mogao da ima najveći porast saobraćaja u Evropi, a naši građani bi mogli da do evropskih metropola lete za manje od 50 EUR. Osim niskobudžetnih kompanija "Fly Niki" i "Wizz Air", i velike kompanije, poput "Maleva" i "Emirata", žele da u što skorijem periodu uspostave letove iz Beograda, saznaje "Blic".

Zahtev austrijske niskobudžetne kompanije "Fly Niki", koja je od srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva zatražila privremenu dozvolu za letove iz Beograda do Beča, još je u proceduri. Ukoliko bi odgovor Direktorata bio pozitivan, "Fly Niki" bi leteo iz Beograda od 1. februara šest puta nedeljno. Cena karte bi bila 29 EUR u jednom pravcu. Kompanija Nikija Laude "Fly Niki" već je jednom tražila ovakvu dozvolu, ali je odbijena. Plan je bio da uspostave redovan saobraćaj na liniji Beč-Beograd po ceni od 18 EUR, plus avio-takse.

Kako kažu u Direktoratu, dozvolu još nisu izdali iako o zahtevu imaju pozitivan stav. I mada u Direktoratu navode da nisu imali konkretne zahteve drugih lou kost kompanija, dodaju da bi ubuduće mogli i prema drugim kompanijama da imaju pozitivan stav.

- Da bi neka kompanija dobila odobrenje za letove, neophodno je da podnese kompletnu dokumentaciju koja garantuje da je kompanija sigurna i bezbedna i uredno registrovana, kao i njene letelice, i da navede svrhu letova. To je osnovna procedura koja se primenjuje kod svih koji učestvuju u javnom avio-saobraćaju - ističe Katarina Andrić-Milosavljević, savetnik za odnose sa javnošću u srpskom Direktoratu.

Ipak, ono što bi trebalo da bude prekretnica u dolasku stranih avio-kompanija u našu zemlju svakako je ratifikovanje sporazuma o otvorenom nebu od strane Srbije, ali i bezvizni režim koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine.

- Sporazum o otvorenom nebu ne znači mnogo ukoliko nema bezviznog režima. Očekujemo da će u sledećih nekoliko meseci u našu zemlju doći nekoliko lou kost, ali i nacionalnih avio-kompanija. Za sada su želju i spremnost izrazili "Malev", "Wizz Air", "Fly Niki" i "Emirati" - kaže Velimir Radosavljević, zamenik direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

I u Direktoratu potvrđuju da će sporazum o otvorenom nebu i slobodno tržište dovesti mnoge avio-kompanije u Srbiju.

- Naročito se očekuje dolazak niskotarifnih kompanija. Za njihov dolazak pored sporazuma o otvorenom nebu važno je i to kada ćemo biti na beloj šengen listi - objašnjava Katarina Andrić-Milosavljević.

Dozvolu Direktorata za sada imaju tri lou kost kompanije - "Germanwings", "Norwegian Air Shuttle" i "Nordvic airlink", koje lete do Nemačke, Norveške i Švedske. Nadležni, ipak, kažu da trenutno nema zvaničnih zahteva za dozvole.

"Low cost" kompanije karte prodaju preko interneta i jako su jeftine samo ako se rezervišu dosta ranije. Putnici u avionu ne mogu očekivati privilegije poput besplatne hrane i pića, a avioni uglavnom sleću na regionalne aerodrome. Svaka dodatna usluga se posebno naplaćuje, ali je ipak cena karte ono što mnoge opredeljuje da njima lete. S druge strane, ako čuvena avio-kompanija "Emirati" uspostavi direktnu liniju Beograd-Dubai, biće to pravi praznik za one koji mogu da za kartu izdvoje mnogo više. Da li će to biti linija Dubai-Beograd-Venecija-Beograd-Dubai, kako se u poslednje vreme šuška u poslovnim krugovima, ili samo Dubai-Beograd-Dubai, manje je važno. Činjenica da "Emirati" imaju oko 2.000 letova dnevno i da su na samom vrhu u avio-saobraćaju na planeti, njihovo prisustvo na našem nebu bi beogradski aerodrom sigurno pretvorilo u regionalnog lidera.

Koje low-cost kompanije imaju dozvolu

- "Germanwings" - nemačka avio-kompanija

- "Norwegian Air Shuttle" - norveška avio-kompanija

- "Nordvic Airlink" - norveška avio-kompanija

Koje su kompanije zainteresovane

- "Fly Niki" - austrijska lou kost kompanija

- "Wizz Air" - mađarska lou kost kompanija

- "Malev" - mađarska nacionalna kompanija

- "Emirati" - kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata

(Napomena: teskt je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 8.10.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.