Izvor: Tanjug | Sreda, 18.09.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bugarska potpisala ugovor o izgradnji Turskog toka - Krak do granice sa Srbijom do 2020.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Bugarska je danas (u sredu, 18. septembra 2019.) potpisala ugovor vredan 1,1 mlrd EUR o izgradnji bugarskog dela Turskog toka sa konzorcijumom koji predvodi Arkad inženjering.

Ugovor se odnosi na deonicu dugu 474 kilometra koja će ići od južne granice Bugarske sa Turskom do zapadne granice sa Srbijom, prenosi AP.

Bugarski deo gasovoda prenosiće gas za Srbiju, Mađarsku i Austriju.

Sve prepreke za izgradnju gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske otklonjene su juče, kada je Vrhovni administrativni sud te zemlje "stavio tačku" na spor oko izbora izvođača radova.

Konzorcijum predvođen saudijskim izvođačem radova Arkad inženjering pobedio je u aprilu na tenderu za izgradnju gasovoda u dužini od gotovo 500 km kroz Bugarsku, ali je bugarski operator Bulgartransgas u maju saopštio da Arkad nije dostavio potpunu dokumentaciju u roku i da je diskvalifikovao tu kompaniju.

Bugarski operator je zatim potpisao ugovor sa drugim ponuđačem, kompanijom DZZD konzorcijumom za gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj, koja je izabrana za novog izvođača radova.

Kompanija Arkad se žalila na odluku Bulgartransgasa pred Komisijom za zaštitu konkurencije i dobila je spor u junu.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je ranije danas da je dobra vest to što je ruski ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov potvrdio da Bugarska namerava da do početka 2020. završi izgradnju kraka Turskog toka do granice sa Srbijom.

- U samoj Srbiji, kao što se zna, taj projekat, jedan od ključnih, realizuje se u punoj brzini - napisao je Bocan-Harčenko na svom Tviter nalogu.

On je prethodno napisao da je danas u Beogradu "kišovito, ali da imamo dobre vesti":

"Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov je nakon sastanka sa bugarskim kolegama potvrdio da Bugarska namerava da do 1.1.2020. završi izgradnju kraka Turskog toka od granice sa Turskom do granice sa Srbijom".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.