NavMenu

Gondola na Rtnju do 2021, dograđuje se i hotel Ramonda - Novi investitori hoće da grade još jedan hotel (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 18.09.2019. 13:18
Komentari
Podeli
Hotel RamondaHotel Ramonda
Mistična planina Rtanj ovog leta dobila je zasluženu turističku pažnju otvaranjam luksuznog hotela Ramonda. Iz menadženta hotela, ali i iz Turističke organizacije Boljevac za eKapiju najavljuju nove investicije i dodaju da bi gradnja na Rtnju trebalo da se odvija uz očuvanje prirode.

Upravo u skladu sa prirodom izgrađen je hotel Ramonda, a arhitekte Studija za arhitekturu Unihouse Valerija Fa Milić i Vladimir Milić za naš portal ističu da su prilikom projektovanja pre svega imali na umu kontekst.

- Pokušali smo da identifikujemo šta je to u prirodi što bi moglo da nas inspiriše. Ne kao mimezis, već smo inspiraciju pronašli u tektonskim silama koje su dovele do oblikovanja prirode - kaže Milić.

Otuda i izbor tradicionalnih materijala drveta i kamena, kao i stakla koji moćnu prirodu uvodi u objekat, uz forme koje nisu tradicionalne.

Glavni izvođač radova na dosadašnjoj gradnji hotela bila je kompanija Gradina iz Beograda.
Smeštajni kapaciteti hotela tokom leta bili su gotovo u potpunosti popunjeni, a direktor Nikola Jakovljević ističe da su zadovoljni i posetom u septembru i najavljuje gradnju još jednog dela hotela za 2020. godinu.

- Trenutno radimo sa 78,6% popunjenosti kapaciteta, što je odlično za jedan butik hotel. Imamo 21 smeštajnu jedinicu, a u planu je da se kapacitet širi, odnosno da bude izgrađeno još 30 smeštajnih jedinica i banket sala od 500 m2 i još jedan spoljni bazen. Projekti se rade i ja se nadam da će gradnja moći da počne na proleće sledeće godine - kaže Jakovljević.

U Ramondi je zaposleno 64 ljudi, mahom mladih iz okolnih opština Sokobanje i Boljevca, a hotel je dao podršku dualnom obrazovanju, odnosno otvaranju odeljenja turističkog smera u srednjoj školi u Boljevcu, koje pohaća 17 učenika za koje je od 1. oktobra obezbeđena praksa u hotelu.

Hotel je pomogao i formiranje zemljoradničke zadruge, te su 60% proizvoda koji se nude na meniju proizvodi lokalnih poljoprivrednih gazdinstava.


Najnovija tehnologija ekološkog prečišćavanja vode u bazenu

U okviru kompleksa hotela postoji i zatvoreni bazen, finska sauna, parno kupatilo, sale za masažu, hidromasažna kada, kao i teretana, ali ono na šta su iz hotela posebno ponosni jeste bazen na otvorenom. Populano "jezerce" kako ga svi zovu, delo je kompanije Hidronova Plus i sagrađeno je uz korišćenje najnovije tehnologije ekološkog prečišćavanja vode.

- Prečišćavanje vode odvija se isključivo prirodnim putem. Postoji jedan odvojeni deo koji služi za plivanje i drugi deo u kome se odvija filtracija vode. U tom delu gde se prečišćava voda imamo oko 60 m3 šljunka i kamena, dakle prirodnih materijala kroz koje pumpa ubacuje vodu. Prolaskom kroz taj sloj obavlja se prvo, mehaničko čišćenje. Na šljunku su zasađene biljke na različitim dubinama. Prolaskom vode kroz korenje tih biljaka, lokvanja i algi, ona se prečišćava - kaže za eKapiju Nebojša Jovanović iz housekeeping-a hotela, koji je zadužen za spa i bazene.
Deo bazena sa biljkama za ekološko prečišćavanje vodeDeo bazena sa biljkama za ekološko prečišćavanje vode
Bazen je u napunjen vodom iz hotelskog bunara, jer su biljke koje prečišćavaju vodu toliko osetljive da bi im naškodila i voda iz javnog vodovoda zbog hlora koji sadrži.

Kapacitet ovog malog jezera je 70-ak ljudi.


TO Boljevac: Gondola do 2021, javljaju se i novi investitori zainteresovani za gradnju hotela

Vlasnici Ramonde su u saradnji sa lokalnom samoupravom finansirali projektat izgradnje gondole za panoramsko razgledanje, koja će, kako navodi upotpuniti turističku ponudu Rtnja, a iz TO Boljevac navode da očekuju da će gondola biti izrađena do 2021. godine i uz poštovanje svih zakonskih propisa i očuvanje prirode.

- To će biti zajednički projekat opštine Boljevac, vlasnice hotela Jadranke Stepanović, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - kaže za eKapiju Aleksandra Blagojević, direktorka TO Boljevac.
Zatvoreni bazen i hidromasažna kadaZatvoreni bazen i hidromasažna kada
Otvaranjem hotela ojačala je i Opština Boljevac. Gosti koji borave u hotelu obiđu i Bogovinsku pećinu i ostale lokalitete, a samim tim, kao i kroz naplatu boravišne takse, pojačava se i prihod Turističke organizacije.

- Najveći doprinos ovog hotela je što je oživeo planinu Rtanj. Sada se javljaju i novi investitori koji žele da grade hotel, sa pratećim sadržajima, a jedan od njih je i ergela konja. U planu je da uskoro predsednik opštine razgovara sa njima. Ako se i to bude desilo, definitivno Rtanj postaje nova turistička destinacija. Poenta cele priče jeste oživeti Rtanj, ali sačuvati svu ovu prirodu i divljinu - kaže Blagojević.

TO Boljevac planira da 2020. godine u naselju Rtanj otvori i turistički centar, gde će svi posetioci planine moći da se informišu gde su staze i hoteli.

Ivana Milovanović
Fotogalerija
Ramonda
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.