Izvor: eKapija | Sreda, 18.09.2019.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenčke kompanije traže 4.500 radnika iz Srbije na sajmovima zapošljavanja u Beogradu i Nišu

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.

Sajmovi su rezultat sporazuma između vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji se sprovodi od početka septembra, saopštio je slovenački zavod.

Preduzeća koja učestvuju ove godine na sajmovima objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što, kako je navedeno, pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostim.

Neke od kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Mercator, Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija.

Na sajmovima u Beogradu i Nišu će biti prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od kojih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije. Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji. Tokom sajma u Beogradu, ova predavanja biće održana od 13, 15 i 17 časova u sali Japanski salon u Sava centru, navodi se u saopštenju.

Godine 2018, Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje je izdao više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, što predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti. Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. Državljani Srbije su se u prošloj godini u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Osim toga, slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače itd.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.