NavMenu

Uređenje Park-šume Slatina kod Laktaša po projektu profesora Šumarskog fakulteta u Beogradu (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 18.09.2019. 09:53
Komentari
Podeli
Na prezentaciji idejnog projekta uređenja Park-šume Slatina kod Laktaša, koja je održana protekle sedmice, rečeno je da bi vrednost te investicije iznosila 3,09 mil KM (oko 1,55 mil EUR), a to bi finansirao Zavod za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović iz svog budžeta.

Idejni projekat kao i njegovu razradu za izvođenje uradili su profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. dr Milan Medarević, vođa projekta i doc. dr Jelena Beloica, projektant.

Kako su u Zavodu istakli za eKapiju, generalni koncept uređenja i organizacije prostora Park-šume Slatina je zasnovan na očuvanju prirodnih vrednosti, zatim na uvođenju sadržaja u funkciji odmora, sporta i rekreacije, i to u obimu kojim se neće narušiti sve postojeće vrednosti ovog kompleksa.
- Tako će se kreirati dve osnovne funkcionalne zone: zona mirnog odmora i šetnje i zona intenzivnih aktivnosti. Zona mirnog odmora i šetnje obuhvata 80% prostora Park-šume Slatina, a ujedno je i njegov najočuvaniji dio - navodi se u tekstu idejnog projekta.

Zone intenzivnih aktivnosti biće podeljene na pet funkcionalnih celina. U okviru ovog rešenja i u svrhu fizikalne terapije na otvorenom, staze i centralni plato biće uređeni prema standardima za ovu namenu.

Zona sporta i rekreacije sadržaće pešačke i trim staze, kao i formiranje teretana na otvorenom.
Idejnim projektom, u okviru zone, predviđeni su fudbalski teren sa travnom podlogom, košarkaški teren sa kombinovanim terenom za odbojku sa specijalnim podlogama, stolovi za stoni tenis, površine za fitnes na otvorenom sa spravama koje istovremeno mogu služiti za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju od određenih povreda, površine za igru dece, površine za miran odmor i rekreaciju (predviđeno je postavljanje kompleta šah stolova sa klupama), tribine, staze za šetnju, teniski teren i restoran.


Podsećamo, Zavod za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović Odlukom Vlade RS određen je za upravljača zaštićenog područja Park-šume Slatina od 11. avgusta 2016. godine na površini od 35,73 hektara. Park šuma Slatina je u vlasništvu Vlade RS.

T. B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.