Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 16:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kakvo je raspoloženje okoline prema pušačkim navikama?

Ilustracija (Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com )
Čak 72% ispitanika u Srbiji dozvolilo bi pušenje u svojim domovima, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja kompanije Filip Moris, sprovedenog u Srbiji u okviru kampanje "Unsmoke Your World", koja poručuje "ako ne pušiš, ne počinji, ako pušiš, prestani, ako ne prestaneš, promeni".

Odricanje u potpunosti od pušenja i nikotina predstavlja najbolju opciju, ali budućnost bez duvanskog dima je moguća uz veću dostupnost informacija o alternativama. Budućnost bez duvanskog dima je moguća, ali je potrebna veća dostupnost informacija o postojećim alternativama, ukazuju rezultati ovog istraživanja koje je obuhvatilo 1.000 pušača, nepušača, bivših pušača i korisnika alternativnih proizvoda i koji su pokazali i da polovina ispitanika koji imaju svoj automobil nema ništa protiv da neko zapali cigaretu u kolima.

Tek svaki četvrti anketirani pušač u Srbiji se oseća diskriminisano zbog toga što puši.

Uprkos jasno izraženom "liberalnom" odnosu prema pušenju, 94% ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem koje je sprovela agencija Ninamedia, navodi da je spremno da podrži svoje prijatelje i članove porodice u nameri da prestanu da puše.

Njih 84% veruje da pušači treba da imaju pristup alternativama, a isto istraživanje je pokazalo da za to postoji i konkretan razlog – svaki treći ispitanik tvrdi da mu je prelazak na bezdimne alternative poboljšao odnose sa porodicom i unapredio društveni život.

- Sve kampanje koje imaju za cilj prestanak pušenja, polaze od iste premise - pušenje je štetno i najbolji izbor za nepušače je da nikada ne probaju, a za pušače da potpuno prestanu sa konzumacijom cigareta, duvana i proizvoda koji sadrže nikotin. UNSMOKE ima istu polaznu osnovu, ali je razlika u tome što ova kampanja ne zatvara oči pred pušačima koji, iako svesni štetnosti ove navike, to ipak neće učiniti. Njima se obraćamo kada kažemo – ’promeni’, na bolje alternative - kaže Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

Sudeći po rezultatima istraživanja, javnost se slaže sa ovim pristupom, s obzirom da tri četvrtine ispitanika smatra da stroži zakonski okvir ili veći porezi neće dovesti do oslobađanja od duvanskog dima. Za to je, veruju, potrebno otvoriti novi dijalog, a isti postotak ispitanika veruje da bi duvanska industrija trebalo da bude deo tog novog dijaloga sa donosiocima odluka i ekspertima za javno zdravlje, kako bi se obezbedilo da pušači imaju pristup i tačne informacije o boljim zamenama za cigarete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.