NavMenu

Kakvo je raspoloženje okoline prema pušačkim navikama?

Izvor: eKapija Utorak, 17.09.2019. 16:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com)Ilustracija
Čak 72% ispitanika u Srbiji dozvolilo bi pušenje u svojim domovima, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja kompanije Filip Moris, sprovedenog u Srbiji u okviru kampanje "Unsmoke Your World", koja poručuje "ako ne pušiš, ne počinji, ako pušiš, prestani, ako ne prestaneš, promeni".

Odricanje u potpunosti od pušenja i nikotina predstavlja najbolju opciju, ali budućnost bez duvanskog dima je moguća uz veću dostupnost informacija o alternativama. Budućnost bez duvanskog dima je moguća, ali je potrebna veća dostupnost informacija o postojećim alternativama, ukazuju rezultati ovog istraživanja koje je obuhvatilo 1.000 pušača, nepušača, bivših pušača i korisnika alternativnih proizvoda i koji su pokazali i da polovina ispitanika koji imaju svoj automobil nema ništa protiv da neko zapali cigaretu u kolima.

Tek svaki četvrti anketirani pušač u Srbiji se oseća diskriminisano zbog toga što puši.

Uprkos jasno izraženom "liberalnom" odnosu prema pušenju, 94% ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem koje je sprovela agencija Ninamedia, navodi da je spremno da podrži svoje prijatelje i članove porodice u nameri da prestanu da puše.

Njih 84% veruje da pušači treba da imaju pristup alternativama, a isto istraživanje je pokazalo da za to postoji i konkretan razlog – svaki treći ispitanik tvrdi da mu je prelazak na bezdimne alternative poboljšao odnose sa porodicom i unapredio društveni život.

- Sve kampanje koje imaju za cilj prestanak pušenja, polaze od iste premise - pušenje je štetno i najbolji izbor za nepušače je da nikada ne probaju, a za pušače da potpuno prestanu sa konzumacijom cigareta, duvana i proizvoda koji sadrže nikotin. UNSMOKE ima istu polaznu osnovu, ali je razlika u tome što ova kampanja ne zatvara oči pred pušačima koji, iako svesni štetnosti ove navike, to ipak neće učiniti. Njima se obraćamo kada kažemo – ’promeni’, na bolje alternative - kaže Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

Sudeći po rezultatima istraživanja, javnost se slaže sa ovim pristupom, s obzirom da tri četvrtine ispitanika smatra da stroži zakonski okvir ili veći porezi neće dovesti do oslobađanja od duvanskog dima. Za to je, veruju, potrebno otvoriti novi dijalog, a isti postotak ispitanika veruje da bi duvanska industrija trebalo da bude deo tog novog dijaloga sa donosiocima odluka i ekspertima za javno zdravlje, kako bi se obezbedilo da pušači imaju pristup i tačne informacije o boljim zamenama za cigarete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.