Izvor: Tanjug | Utorak, 17.09.2019.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mol otvorio prvi depo za zalihe goriva u Sremskim Karlovcima

Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)
Mađarska naftna kompanija Mol otvorila je u Sremskim Karlovcima depo u kojem će skladištiti i obrađivati zalihe goriva, bez, kako je saopšteno, uticaja na životnu okolinu.

- Depo Mola u Sremskim Karlovcima je, za ovih 15 godina, koliko kompanija posluje u Srbiji, najveća investicija ove kompanije u njoj. I ova investicija potvrđuje da su Srbija i Mađarska strateški partneri. Mađarske investicije u Srbiji prelaze pola milijarde evra - rekao je ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, naglašavajući da žele još više da jačaju i proširuju ekonomsku i političku saradnju sa Srbijom.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić ocenio je da je otvaranje depoa Mola značajan, ne samo za tu kompaniju već za ukupan naftni biznis i energetski sistem Srbije.

- U energetskom smislu ova investicija snažno utiče na ukupnu energetsku sigurnost i pruža mogućnost da imamo više izvora snabdevanja. Za nas je posebno važan ovaj terminal jer jača tržište u Srbiji što mi, kao Vlada i kao društvo, podržavamo - rekao je Antić.

Direktor kompanije Mol Srbija Ante Aralica rekao je da je u Sremskim Karlovcima najnoviji sistem ubrizgavanja aditiva izgrađen tako da čuva okolinu.

- Terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja, a rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima kako bi se smanjilo isparavanje. Transport će biti obavljan rečnim i drumskim putem, a nadamo se, u budućnosti, i železničkim - rekao je Aralica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.