Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.09.2019.| 16:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obeležen Srpski dan inovacija u robotici - Predstavljene mogućnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća, kao i za startape

Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Srpski dan inovacija u robotici održan je danas (16. septembar 2019.) u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara. U okviru događaja predstavljene su mogućnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća i startape koje se bave razvojem robotskih tehnologija u različitim oblastima.

Događaj je bio posvećen finansiranju kroz EU Horizont2020 projekte, pre svega u oblasti medicinske robotike (DIH-HERO), prilagodljive proizvodnje (DIH²), pametne logistike (L4MS) i poljoprivrede (agROBOfood).

- Za razvoj najnovijih tehnologija u oblasti robotike, nije dovoljno samo dobro obrazovanje, tehnička izvrsnost i inovativna ideja. Finansijska podrška neophodan je faktor u razvijanju ideje koja će biti konkuretna na tržištu i primenljiva u praksi - navodi se u saopštenju.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Inovacioni Centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Institut BioSense, kao partneri na različitim EU projektima, predstavili su okvire i metode finansiranja u različitim oblastima. Mogućnosti finansiranja takođe je predstavio i Fond za inovacionu delatnost.

Kao domaćin i partner projekta DIH², Elektrotehnički fakultet u Beogradu, predstavio je prvi otvoreni poziv za učešće u eksperimentima u oblasti prilagodljive proizvodnje, u kojima će firme koje učestvuju dobiti do 248.000 EUR bespovratnih sredstava, kao i tehničko savetovanje za integraciju najnovijih rešenja iz oblasti robotike u prilagodljivoj proizvodnji.

Takođe, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, kao partner projekta DIH-HERO u jugoistočnoj Evropi, predstavio je otvorene pozive u oblasti medicinske robotike za dodelu bespovratnih sredstava za kompanije visini do 200.000 EUR, kao i tehničko/inovaciono savetovanje za razvoj najnovijih rešenja iz oblasti medicinske robotike i srodnih tehnologija.

Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao partner projekta L4MS u Srbiji, predstavio je drugi otvoreni poziv za učešće u eksperimentima u oblasti pametne logistike kojima će firme koje učestvuju dobiti do 100.000 EUR bespovratnih sredstava, kao i tehničko savetovanje za integraciju najnovijih rešenja iz oblasti pametne logistike u proizvodnim pogonima.

Biosens institut iz Novog Sada, kao partner projekta agROBOfood u Srbiji, predstavio je prvi otvoreni poziv za učešće firmi u eksperimentima u oblasti robotike u poljoprivredi za koje će najuspešnije dobiti do 300.000 EUR bespovratnih sredstava, kao i tehničko savetovanje za razvoj inovativnih rešenja iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede zasnovanih na robotici.

Fond za inovacionu delatnost predstavio je domaće programe za podsticanje inovacija u firmama kao instrument podrške Srbije domaćim firmama po ugledu na programe Evropske unije koji su predstavljeni kroz navedene projekte.

Više informacija o konkretnim koracima za dobijanje novca dostupno je na internet stranici svakog projekta, ili konktaktiranjem partnera u Srbiji putem mejla.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.