Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.09.2019.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Luka Konstanca se vraća u Beograd

Dani Luke Konstanca održaće se po 13. put 26. septembra, 2019. godine u hotelu Holiday Inn, u organizaciji Nacionalne kompanije za upravljanje morskim lukama Konstanca, preko svog predstavništva u Beogradu.

Proteklih godina ova manifestacija postala je mesto susreta najvažnijih kompanija u oblastima transporta, logistike i agro-biznisa. Svake godine, predstavnici luka na Dunavu iz celog regiona susreću sa i potvrđuju svoju saradnju na ovom događaju.

- Menadžment kompanije Luka Konstanca jedva čeka da se ponovo susretne sa svojim tradicionalnim partnerima u Srbiji, ali i sa onima koji odskora posluju u nasoj luci. Od prošlogodišnje manifestacije u Srbiji, veze sa našim partnerima su ojačale, predstavnici naše kompanije su posetili luke u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, razmatrajući potencijal protoka robe između ova dva regiona i nove načine da se saradnja unapredi. Istovremeno, mnoge srpske kompanije su nas posetile, da bi se direktno upoznale sa potencijalima luke. Kao što je poznato, u Beograd dolazimo da bismo ojačali veze između operatera iz Luke Konstanca i srpske poslovne zajednice i da bismo našli nove partnere - izjavila je Daniela Serban, generalni direktor Luke Konstanca, a navodi se u saopštenju.

U regionu, Luka Konstanca je potpisala memorandume o razumevanju sa lukama u Vukovaru (Hrvatska) i Pančevu (Srbija). Osim toga, predstavnici Luke Konstanca su u velikoj meri uključeni u događaje u regionu, uglavnom u one koji se tiču Dunava i njegove plovnosti.

Duplo veći promet robe sa Srbijom u odnosu na prošlu godinu


Ukupan promet robe zabeležen 2018. godine u rumunskim morskim lukama dostigao je novi rekord u poslednjih 30 godina i iznosio 61,3 miliona tona.

Od ukupnog prometa robe zabeleženog 2018. godine, promet u morskim lukama iznosio je 48,63 miliona tona, dok je promet na rekama iznosio 12,66 miliona tona.

Najvažnije vrste robe za koje je zabeležen rast prometa jesu: žitarice, sirova nafta, ostala roba, rude gvožđa, druge rude i opiljci, ugalj i koks, semenke i plodovi iz kojih se dobija ulje i metalni proizvodi.

- Potencijal prometa robe između Luke Konstanca i Srbije takođe je očigledan iz podataka za prvi semestar tekuće godine. U ovom periodu se udvostručila ukupna količina robe prevezene između ova dva regiona. U prvoj polovini 2018. godine, ukupan promet između Luke Konstanca i Srbije iznosio je gotovo dva miliona tona, dok je u prvoj polovini 2019. ukupan promet prešao iznos od 4,6 miliona tona - izjavila je Serban, generalni direktor Luke Konstanca.

Daniela Serban


Investicija u čišćenje dna, prvi radovi ove vrste u Luci Konstanca

Trenutno se u Luci Konstanca izvode važni infrastrukturni radovi da bi se stvorili bolji uslovi za lučke operatere i njihove partnere.

Luka koristi sopstveni novac za remont putne infrastrukture i modernizaciju sistema za distribuciju prirodnog gasa i sistema osvetljenja.

U toku je projekat pod imenom "Modernizacija lučke infrastrukture kroz povećanje dubine plovnih puteva i basena i bezbednosti plovidbe u Luci Konstanca", koji se finansira iz evropskih fondova, a čija je vrednost procenjena na 40 mil EUR.

Ova investicija uključuje izvlačenje materijala sa dna u cilju dovođenja lučkog basena i plovnog puta do predviđene kote.

Ovo su prvi radovi te vrste u Luci Konstanca otkad je izgrađena, a cilj je da se lučki basen i plovni put dovedu do predviđene kote.

- Zahvaljujući ovoj investiciji, pristup će biti omogućen i većim plovilima, što će dovesti do povećanja prometa robe za uvoz i izvoz, kao i robe u tranzitu. Ova investicija će takođe pomoći da se uspostave optimalni uslovi za razvoj Luke Konstanca, u cilju jačanja njene pozicije kao efikasne, održive i bezbedne morske luke, kao i povećanja konkurentnosti Luke Konstance u odnosu na druge luke na Crnom moru - navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat takođe uključuje i hidrografski sistem sa hidrografskim plovilom.

Radovi u okviru investicionog projekta "Uspostavljanje posebnog sidrišta u području velike dubine" gotovo su završeni, a rezultat će biti modernizovano sidrište, sa novom opremom za veća plovila i proširenom železničkom infrastrukturom. Vrednost investicije je 5,7 mil EUR.

Daniela Serban smatra da ova dva projekta, koji se finansiraju iz evropskih fondova, stvoriće preduslove za aktivnosti koje uključuju plovila velikog kapaciteta, što će dovesti do povećanja kapaciteta prevoza putnika i robe, a posredno i do porasta obima trgovine.

Istovremeno, u toku je implementacija projekta "Unapređenje infrastrukture i zaštite životne sredine u Luci Konstanca (PROTECT)", koji se finansira preko programa "Evropski mehanizam za međusobno povezivanje / Instrument za povezivanje Evrope" (European Interconnection Mechanism (EIM) / Connecting Europe Facility (CEF)). Ukupna vrednost ovog projekta je 12,7 mil EUR.Administrativna Uprava Konstanca je uvek uključena u razvoj saradnje sa zemljama na značajnim rutama, posebno na Putu svile. Ova kompanija takođe teži da ojača partnerstva sa lukama i profesionalnim udruženjima. U tom cilju, poslednjih godina, kompanija je potpisala protokole o saradnji sa lukom Aktau u Kazahstanu, lukama Poti i Batumi u Gruziji, Državnom službom za pomorski i rečni saobraćaj iz Turkmenistana, lukama Ćingdao i Ningbo u Kini, lukom Baku u Azerbejdžanu i lukom Anaklija u Gruziji.

- Stalni dijalog sa partnerima pomaže da se detektuju uska grla i da se uspostave procesi u kojima se koriste optimalna rešenja, koja se nude svim učesnicima u intermodalnom transportu na koridoru Azija -Evropa - ističe se.

Kao rezultat ovih zajedničkih napora, u narednom periodu otvoriće se nova linija za prevoz kontejnera na relaciji Konstanca - Batumi.

Trenutno, 13 teretnih linija prolazi kroz Luku Konstanca povezujući Rumuniju sa Kinom, Ruskom Federacijom, Turskom, Grčkom, Marokom, Španijom, Maltom, Bugarskom, Moldavijom i drugim zemljama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.