Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 16.09.2019.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Renovira se zatvor u Novom Sadu - Novi planovi za resocijalizaciju osuđenika

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Radovi na kompletnom renoviranju upravne zgrade Okružnog zatvora na Кlisi u Novom Sadu uveliko traju, a završetak se očekuje za manje od dva meseca.

Majstori rade na mokrim čvorovima, kupatilima, instalacijama, izolaciji, a fasade su ostavljene za kraj. Nedavno je stigla i nova, najsavremenija medicinska oprema, u koju se svrstava i ona namenjena stomatološkim intervencijama.

U ovoj ustanovi od 1987. godine, kada je počela rad na novoj lokaciji, nije bilo obimnijih radova, dok je pritvorska jedinica druga po brojnosti u zemlji.

Opredeljen je i novac za izradu projekta za izgradnju nove pritvorske jedinice i plan je da radovi krenu krajem naredne godine.

- Ovih dana je krenulo instaliranje softvera za najmoderniji video-nadzor, koji će biti po evropskim standardima za zatvorske ustanove. Ti radovi će biti završeni do kraja meseca. Oni su realizovani u sklopu akcije "Novi Sad bezbedan grad", odnosno Pokrajinska vlada i Grad pomogli su da dobijemo nadzor sa monitoring centrom sertifikovanih domaćih firmi, koji pokriva sve bezbednosno interesantne uglove. Za pomenute radove, novu opremu pripadnicima Službe za obezbeđenje, nova vozila, sredstva za povećanje stočnog fonda, mašine i opremu, dobili smo podršku Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Grada Novog Sada, Pokrajine, javnih preduzeća Srbijagas, Energotehnika Južna Bačka i nemačke organizacije Help - kaže upravnik Okružnog zatvora policijski pukovnik Mile Jandrić.


Izrada građevinske betonske galanterije


Zatvor kao ustanova značajno prihoduje proizvodnjom na razne načine. Do kraja meseca očekuju da proizvodnju počne nova mašina za izradu građevinske betonske galanterije, "betonjerka", na kojoj će raditi 15 do 30 osuđenika.

- Ovaj zatvor je godinama bio poznat po takvim proizvodima na tržištu, jer su bili prepozantljivi i postali brend koji je mogao konkurisati bilo kojoj firmi. To je, naravno, značajno uz sve ostalo, posebno zbog resocijalizacije osuđenika posle isteka kazne. Trenutno je radno angažovano oko 30% osuđenih lica – navodi upravnik.

U planu je da se organizuju dobrovoljni plaćeni kursevi za zanimanja građevinske struke.

Trenutno je oko 50 lica angažovano na fizičkim poslovima, na osnovu ugovora koje ustanova ima sa Кliničkim centrom Vojvodine, Novosadskim sajmom, JКP Put i tako dalje.


Azil za pse kao program resocijalizacije


U pripremi je i otvaranje azila za pse lutalice, koji će verovatno zaživeti do kraja godine. Planirano je udomljavanje
200 pasa.

- Projekat za to je rađen sa Zoohigijenom i veterinom, jer psi moraju da se prvo čipuju, sterilišu i vakcinišu da bi se dovele u azil kod nas. Кorist od toga je višestruka, budući da je reč o najuspešnijem programu resocijalizacije u zapadnoj penološkoj praksi, a Grad će uštedeti značajnu sumu novca koji bi odlazio na odštete za povrede građana nastale u napadima pasa lutalica. O tome postoje veoma podsticajna iskustva Кazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, prvog zavoda u sistemu koji je počeo primenu tog projekta pre dve godine - istakao je Jandrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.