NavMenu

Ivan Bildi, agencija Likes & Cookies - Upotreba digitalnih kanala komunikacije za pozicioniranje brenda

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.09.2019. 15:43
Komentari
Podeli
Ivan BildiIvan Bildi
Ivan Bildi definitivno je jedan od top domaćih predavača na temu digitalnog marketinga. Kada nije na bini konferencija i radionica koje se održavaju u regionu, Ivan je direktor agencije Likes & Cookies i radi na izradi marketing i biznis strategija za mnoge kompanije i nevladine organizacije.

Naredni događaj na kome ćemo slušati njegove savete jeste Webiz edukacija "Digitalna ekonomija" u Nišu (3. i 4. oktobar). Pre nego što sa Webiz bine detaljno čujemo šta Ivan kaže o upotrebi digitalnih kanala komunikacije za pozicioniranje brenda, ovu temu načeli smo u kratkom intervjuu.

Da li je brendovima lakše ili teže da se izdvoje danas kada svi već znaju osnovne cake na društvenim mrežama?

- Nevezano od društvenih mreža, brendovima je danas sve teže da se izdvoje, jer živimo u zlatnom dobu konzumerizma i svega je u izobilju. Ono što je dobra vest je da je danas lakše nego što će to biti za nekoliko godina, jer se tržište sve više usitnjava i mali proizvođači dobijaju svoje mesto na tržištu zahvaljujući internetu. Do pre samo desetak godina je malim prozvođačima bilo jako teško, jer nisu imali budžete za mejnstrim medije. Isti odgovor je i za društvene mreže, teže je mnogo nego što je bilo, ali je zato lakše nego što će biti.

Koji su to koraci osmišljavanja nastupa na društvenim mrežama?

- Prvi i najvažniji korak je: dobro se upoznati sa osobom (avatarom) koji predstavlja idealnog klijenta. Naučiti sve o njemu, kakve potrebe ima, zašto kupuje vaš proizvod, zašto kupuje od konkurencije, kakve izazove ima u životu, kakva su mu rešenja potrebna. Posle detaljnog upoznavanja njega, sledeći korak je indentifikovati na kojim se kanalima nalazi i na šta reaguje, kakav mu to sadržaj treba pre nego što donese odluku o kupovini/saradnji. Kada sve ovo znamo, onda je mnogo jasnije kako nastupati na internetu tako da dođeš baš do te osobe i ispuniš sve njegove potrebe ili rešiš izazove.

Šta potrošač prvo primeti kod brenda? Šta ga oduševi, a šta mu bode oči?

- Prvo primeti ono za šta je "reciptivan", ono o čemu razmišlja u tom trenutku. Ako je neko u procesu kupovine novog auta, svuda oko sebe će videti oglase i ponude za automobile, ako je neko prvi put roditelj, viđaće svuda oko sebe opremu za bebe. Ako neko ne razmišlja o kupovini novog stana, jako mu je teško tu potrebu stvoriti. Kada primeti brend, oduševi ga ton komunikacije, način obraćanja, bio on vizuelni ili tekstualni. To je ono što će mu stvoriti osećaj prema nekom brendu koji će vremenom samo biti potvrđen ili odbačen. Zato je konzistentnost važna, kroz kanale i kroz vreme. "Bode" mu oči sve ono što "nije za njega" i ne postoji jedna stvar koja važi za sve, svako od nas ima nešto što mu "bode" oči i smeta. Najbolji brendovi zapravo polarizuju ljude, imaju publiku koja ih obožava i koja ih mrzi. Ako nikome ne "bodete oči", onda nešto nije u redu.

Kada brend prelazi iz kategorije "radim sam na svojim kanalima" u brend "potrebna mi je agencija"?

- Onda kada mu je trošak angažovanja agencije manji od troška da se time samostalno bavi. Međutim, nije moguće sve prepustiti agenciji i ne baviti se marketingom. Marketing je postao toliko sastavni i esencijalni deo biznisa da više nije moguće da top menadžment nije uključen, makar samo na strateškom nivou.

Dajte nam primer brenda koji dobro pliva svim digitalnim kanalima, ili dominira jednim kanalom (a da nije klijent agencije).

- Od stranih bih izdvojio Pornhub, zaista je fascinantno šta oni rade na društvenim mrežama i kako se dovijaju da popularišu industriju koja je generalno zabranjena na društvenim mrežama. Što se tiče domaćih, tu je Guarana, Rubinov Vinjak. Eto, oni mi prvi padaju na pamet. I to nešto znači!


Kako da znamo na koji kanal bi trebalo da se fokusiramo?

- Odgovor je lak, ali je operativno teško. Fokusiramo sa na kanal na kom se nalazi naša publika i koji je potcenjen. Potcenjen znači da marketari još uvek nisu u dovoljnoj meri shvatili da je taj kanal važan, a korisnici ga konzumiraju intezivno.

Kada je reč o budžetima za oglašavanje, gde treba duplirati ulog, a gde treba zavezati kesu?

- Odogovor je kao i u predhodnom pitanju: u teoriji je mnogo lakši nego u praksi. Treba se fokusirati na one kanale koji postižu željene rezultate i koji su potcenjeni od strane ostalih marketara. Kanali koji konzistentno kroz vreme ne daju rezultate treba smanjiti.

Šta nedostaje za još bolju saradnju na relaciji agencija-brend?

- Uvek je to nekoliko stvari, znanje, poverenje i međusobno razumevanje. Znanje je važno da bi svi bili na istom nivou razumevanja toga šta se realno može postići i na šta se treba fokusirati. Poverenje je važno jer bez njega nema dobre saradnje. Ako klijent sumnja u svoju agenciju ili agencija sumnja u svog klijenta, neki značajan rezultat će sigurno izostati. Razumevanje se naslanja na ova dva, ali primarno mislim na ono ljudsko među osobama koje sarađuju. Klijenti treba da znaju da nisu jedini klijent agenciji, koliko god da plaćaju, a agencije treba da znaju da je klijentu saradnja sa tom agencijom često sve što imaju i da od toga može da zavise životi zaposlenih u toj firmi.

Na koju kampanju ste kao agencija najponosniji, a koju biste rado zaboravili?

- Svakako moram da izdvojim kampanju za koju smo i dobili nagradu Kaktus, a to je kampanja "Matori developer". Pored nje bih izdvojio i skorašnju kampanju za Forma Ideale koja se zvala "Forma izazov". U saradnji sa influenserima, Milanom Maglovim i Lepom svaki dan napravili smo baš uspešnu kampanju u smislu postignutih rezultata i generalnih utisaka o kampanji. Rado bih zaboravio kampanju za neke drvene satove, web sajt koji smo razvijali za jednu fotografsku radnju, givaway za Forma ideale. Ima toga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.