Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.09.2019.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 7. maja do danas konvertovano 15.600 zajmova - Iz franaka u evro 59 milijardi dinara

(Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Ukupno 15.600 kredita, vrednih 59,2 milijarde dinara, prebačeno je iz švajcarskih franaka u evro, po osnovu posebnog zakona koji se primenjuje od 7. maja, pišu Novosti.

U Narodnoj banci Srbije ističu da se postupak konverzije stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evre, u skladu sa zakonom o konverziji, aktivno prati.

- Primenom ovog zakona, do kraja jula konvertovano je oko 90% partija stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, odnosno oko 15.600 partija u iznosu od 59,2 milijarde dinara - preciziraju u NBS.

Napominje se da ovi rezultati nisu konačni.

Kako se objašnjava, imajući u vidu da pojedini korisnici stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da u roku od 30 dana od prijema ponude zaključe sa bankom ugovor o konverziji, a prihvatili su ponudu za zaključenje, u narednom periodu može se očekivati dalje povećanje broja stambenih kredita konvertovanih u evre u skladu sa Zakonom o konverziji i tokom avgusta i septembra.

Konverzija iz švajcaraca u evro, po leks specijalisu, podrazumevala je i otpis 38% preostale glavnice.

Ostatak duga konvertuje se u evro, a rate se računaju po kamatnoj stopi koja je u konkretnoj banci važila 31. marta ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.