Izvor: Politika | Nedelja, 15.09.2019.| 18:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država pomaže kombinovani transport sa 120 miliona dinara - Javni poziv otvoren do 20. septembra

Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)
Javni poziv za unapređenje kombinovanog transporta za 2019. godinu otvoren je do 20. septembra. Obezbeđeno je 120 miliona dinara, od čega je 20 miliona namenjeno za državni i 100 miliona dinara za privatni sektor.

Detalje javnog poziva pogledajte OVDE.

Prema objašnjenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, razvoj kombinovanog (intermodalnog) transporta omogućiće da proizvodi i roba ka krajnjim kupcima u Srbiji stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao što je to slučaj u većem delu razvijenog sveta, piše Politika.

- Jedna od ključnih karika u kombinovanom transportu je terminal za kombinovani transport. On predstavlja mesto ukrštanja drumskog i železničkog transporta, na koje bi vozovi dolazili i gde bi se kontejneri pretovarali, skladištili i distribuirali do krajnjih korisnika drumskim vozilima u radijusu do 150 kilometara. Kompletan transportni i logistički lanac bi se realizovao po osnovnim logističkim principima "od vrata do vrata" i "na vreme" - kažu u Ministarstvu.

Na ovaj način omogućilo bi se i smanjenje logističkih troškova u ceni proizvoda u Srbiji, a izmeštaju se i privredne aktivnosti iz centara gradova, smanjuju saobraćane gužve i negativni efekti na životnu sredinu i oštećenje saobraćajne infrastrukture.

Uredba o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta, koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, definiše maksimalan procenat do kojeg je moguće sufinansiranje investicionog ulaganja.

U Ministarstvu naglašavaju da u Srbiji uspešno posluje nekoliko terminala u privatnom i jedan u državnom vlasništvu i napominju da postoje nagoveštaji da će se dalje razvijati terminali u privatnom vlasništvu, jer je ova oblast profitabilan posao, posebno ako predstavlja deo nekog logističkog centra.

Podsećaju i da je u toku sprovođenje potrebnih procedura za realizaciju projekta izgradnje novog intermodalnog terminala u Batajnici.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.