Izvor: eKapija | Nedelja, 15.09.2019.| 17:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

CERN u Beogradu - Međunarodna ATLAS radionica od 17. do 20. septembra

CERN (Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Više od 80 istraživača iz preko 20 zemalja, angažovanih u okviru CERN-ove kolaboracije ATLAS, boraviće ovog septembra u Beogradu gde se održava međunarodna radionica ATLAS Standard Model Workshop. Radionica se održava od 17. do 20. septembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta Beograda i zatvorenog je tipa. Pored predavanja i diskusija, biće održane i dve praktične sesije u amfiteatru Fizičkog fakulteta.

Organizator ovog skupa je Institut za fiziku u Beogradu, a neposrednu organizaciju vodi ATLAS grupa Instituta.

Glavna tema koja će okupiti ove istraživača je proučavanje eksperimentalnih i teorijskih izazova u merenjima parametara Standardnog modela elementarnih čestica sa podacima do sada prikupljenim u CERN-u. Dosadašnji rezultati upoređivaće se sa poslednjim teorijskim predviđanjima i interpretacijama, a biće diskutovane i originalne ideje za poboljšanje preciznosti merenja kao i nova merenja koja se mogu obaviti, a koja mogu pomoći da se rasvetle mehanizmi interakcija između fundamentalnih čestica od kojih je sazdan Univerzum, navodi se na sajtu Instituta.

Međunarodna radionica će svečano biti otvorena u utorak, 17. septembra, u 9 časova u zgradi Rektorata. Tom prilikom učesnike će pozdraviti Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, zatim Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, kao i viši naučni saradnik Nenad Vranješ, nosilac organizacije skupa.

Institut za fiziku je član ATLAS kolaboracije duže od 15 godina, a predstojeća radionica je prvi skup ovog ranga koji se organizuje u našoj zemlji od započinjanja njenog punopravnog članstva u CERN-u. Prethodne radionice bile su održane u Laboratoriji za fiziku elementarnih čestica u Ansiju u Francuskoj (2015), na Univerzitetu u Madridu (2016), Aristotelovom univerzitetu u Solunu (2017) i Univerzitetu Kraljica Meri u Londonu (2018). Organizacija radionice poverena je istraživačima Instituta za fiziku kao priznanje za poseban doprinos preciznom merenju mase W bozona i potvrda je prepoznatljivosti beogradske grupe u okviru velike kolaboracije ATLAS.

Organizaciju skupa podržali su Srpska akademija nauka i umetnosti i Fancuski institut u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.