Izvor: B92 | Subota, 14.09.2019.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elektorprivreda Crne Gore sa Austrijancima gradi vetroelektranu Gvozd

Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će sa austrijskom kompanijom Ivicom holding potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta izgradnje vetroelektrane Gvozd.

To je najavio izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u toj kompaniji Ivan Mrvaljević.

Skupština akcionara EPCG je krajem avgusta donela oduku o izgradnji te vetroelektrane, a Mrvaljević je poručio da je čitav proces bio transparentan i da je apsolutno sve u vezi sa tim projektom urađeno u skladu sa zakonima i statutom EPCG, prenela je agencija Mina.

- U prošloj godini počeli smo veliki petogodišnji ciklus investicija čija implementacija je uveliko u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog veka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbediće se njihova automatizacija u celini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga - rekao je Mrvaljević listu Pobjeda.

Prema njegovim rečima, kao jedan od najvećih prioriteta razvoja u narednom periodu prepoznata je potreba za diverzifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, pre svega sunca i vetra.

On je naveo da je planirana gradnja vetroelektrane snage 50 megavati (MW), očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 gigavat sati (GWh).

- Očekivani početak gradnje je proleće 2021. godine, trajanje radova 18 meseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine - precizirao je Mrvaljević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.