NavMenu

U Aleksinačkim rudnicima ponovo se kopa mrki ugalj

Izvor: RTS Subota, 14.09.2019. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)Ilustracija
U Aleksinačkim rudnicima počelo je probno iskopavanje mrkog uglja, trideset godina posle velike rudarske nesreće. U prvoj fazi iskopano je oko 3.000 tona uglja, koji će se koristiti u industriji.

- To je za mene život. Ja se u ovome snalazim, ja ne znam drugo da radim. Ja sam rudar - kaže upravnik rudnika Ljubiša Stanojević.

Po energetskoj vrednosti ovaj ugalj je dvostruko jači od onog za domaćinstva. Može se koristiti u industriji i termoelektranama.

Prema analizama koje su rađene 1970/80-tih godina, ovakvog mrkog visokokaloričnog uglja tu ima oko šest miliona tona, dok su rezerve uljnih škriljaca koje se nalaze sa ove strane veće od milijardu i po tona. To omogućava eksploataciju za narednih nekoliko decenija.

- Za mene znači produžetak života ovih ljudi ovde u okolini rudnika, koji odumire polako - kaže radnik Milorad Savanović.


Sa skoro 1.500 radnika rudnik u Aleksincu bio je, do rudarske nesreće, nosilac privrednog rasta opštine.

- Nadamo se da će rezultati tih istraživanja pokazati ekonomsku isplatovost eksploatacije sirovina koje mi još uvek imamo u velikim količinama - kaže Nenad Stanković predsednik Opštine Aleksinac.

Da bi kompletne zalihe uglja bile na raspaloganju, potrebno je da opština i država pomognu u izmeštanju korita reke Moravice u dužini od 1.300 metara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.