Izvor: RTS | Subota, 14.09.2019.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Aleksinačkim rudnicima ponovo se kopa mrki ugalj

Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)
U Aleksinačkim rudnicima počelo je probno iskopavanje mrkog uglja, trideset godina posle velike rudarske nesreće. U prvoj fazi iskopano je oko 3.000 tona uglja, koji će se koristiti u industriji.

- To je za mene život. Ja se u ovome snalazim, ja ne znam drugo da radim. Ja sam rudar - kaže upravnik rudnika Ljubiša Stanojević.

Po energetskoj vrednosti ovaj ugalj je dvostruko jači od onog za domaćinstva. Može se koristiti u industriji i termoelektranama.

Prema analizama koje su rađene 1970/80-tih godina, ovakvog mrkog visokokaloričnog uglja tu ima oko šest miliona tona, dok su rezerve uljnih škriljaca koje se nalaze sa ove strane veće od milijardu i po tona. To omogućava eksploataciju za narednih nekoliko decenija.

- Za mene znači produžetak života ovih ljudi ovde u okolini rudnika, koji odumire polako - kaže radnik Milorad Savanović.

Sa skoro 1.500 radnika rudnik u Aleksincu bio je, do rudarske nesreće, nosilac privrednog rasta opštine.

- Nadamo se da će rezultati tih istraživanja pokazati ekonomsku isplatovost eksploatacije sirovina koje mi još uvek imamo u velikim količinama - kaže Nenad Stanković predsednik Opštine Aleksinac.

Da bi kompletne zalihe uglja bile na raspaloganju, potrebno je da opština i država pomognu u izmeštanju korita reke Moravice u dužini od 1.300 metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.