NavMenu

Finski PKC počinje gradnju novog pogona u Smederevu - Posao za još 1.000 radnika

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.09.2019. 18:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)Ilustracija
Finska kompanija za proizvodnju kablova za auto-industruju PKC, koja u Smederevu posluje već pet godina, počeće 30. septembra izgradnju proizvodnog pogona površine 10.000 m2 u tom gradu, u kojem će instalirati nove mašine i uposliti još 1.000 radnika.

To je za Tanjug izjavila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović koja je kazala da će ta nova investicija finske kompanije ukupno iznositi 50 mil EUR.

Naime, PKC od početka radi u iznajmljenoj hali površine 19.000 m2 i na zemljištu od 5,3 hektara, koja su u svojini grada, a nedavno je Skupština Smedereva usvojila predlog o prodaji te hale i zemljišta.

Jedan od potencijalnih kupaca je upravo finska kompanija PKC, a ukoliko se na konkursu javi kupac sa boljom ponudom, biće u obavezi da PKC-u izdaje halu još šest godina, rekla je Avramović.

- Dve godine smo pregovarali sa PKC o mogućnosti da oni kupe halu i zemljište. Interesovanjem da kupe halu i najavljenom investicijiom, kompanija PKC pokazuje da želi da ostane u Smederevu i u Srbiji, kao i da će 2.700 radnika, koji sada rade, imati obezbeđen posao u budućnosti, a za nekoliko godina posao će dobiti još 1.000 novih radnika - rekla je Avramović.

Gradonačelnica je navela da je grad halu izgradio uz pomoć kredita u iznosu od 7,8 mil EUR, od čega je 5,8 mil EUR koštala zgrada, dok je za preostalih 2 mil EUR izgrađena prateća infrastruktura i podignuta još jedna manja hala od 3.000 m2 koja se, takođe, rentira investitorima.

Procenjena vrednost hale za prodaju je 6,3 mil EUR, navela je Avramović, dodajući da je PKC od 2015. do danas u budžet grada od zakupa uplatio 4 mil EUR.

- To znači da će grad prodajom hale, plus novcem od zakupa od 4 mil EUR i kada bude isplaćen celokupan kredit, prihodovati 2,5 mil EUR. Osim toga, da ne govorimo o dobiti koju imamo kroz poreze na dohodak 2.700 zaposlenih u PKC i naravno još budućih 1.000 radnika, ali i hali od 3.000 m2 i putnoj infrastrukuri koja ostaje gradu - rekla je gradonačelnica.

Oglas za prodaju hale i zemljišta je objavljen 6. septembra, a otvaranje ponuda je 27. septembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.