NavMenu

Peleta dovoljno za toplane - ekološko gorivo dobijeno presovanjem drveta moglo bi da donese znatne uštede državi i zaštiti okoline

Izvor: Politika Sreda, 07.10.2009. 09:28
Komentari
Podeli

Srbija bi lakše prevazišla lanjsku energetsku krizu, koja je tresla Evropu, da su toplane umesto gasa koristile pelet. Upotrebom proizvoda koji nastaje preradom drveta smanjila bi se energetska zavisnost naše zemlje i ostalo bi više deviza u republičkoj kasi.

Ova vrsta ekološkog goriva, dobijena presovanjem drveta, slična briketima (u obliku filtera cigareta) u Evropi se koristi dugo.

Kompanija "Bioenergy point", u vlasništvu "East pointa" Zorana Drakulića, otvorila je u novembru prošle godine fabriku peleta u Boljevcu. Za kupovinu opreme od američke firme "California pellet mill" i otvaranje fabrike do sada je utrošeno 4,5 mil EUR.

Dragan Stojanović, direktor "Bioenergy point", kaže da je u pitanju visokokaloričan i ekološki čist proizvod od ogrevnog drveta i piljevine. Sve što proizvede fabrika u Boljevcu izveze se, najviše u Italiju.

– Naša fabrika mesečno proizvede 2.000 tona peleta, a plan je da već sledećeg meseca bude 2.500 tona. Ova fabrika radi sedam dana u nedelji u četiri smene. Na našem platnom spisku je tridesetak radnika, ali korist ima oko stotinu radnika koji dopremaju sirovinu. Pet do sedam kamiona dnevno dovozi sirovine, a četiri odvozi pelet i zato je put do fabrike stalno izrovan – ističe Stojanović.

On napominje da je krajnji cilj firme "Bioenergy point" da ovu vrstu energije koristi većina toplana u Srbiji. Naša zemlja ima potencijala za oko 500.000 tona takvog goriva koje ne ugrožava životnu sredinu.

– Ta količina može da zameni istu količinu uglja ili 250.000 tona mazuta. Da bismo dobili proizvod od drveta ne obaramo stabla, već koristimo proizvod koji se dobija prilikom redovne seče šuma. Srbija, takođe, ima mogućnosti da iz drugih biljnih ostataka koristi dodatnih pola miliona tona za gorivo – kaže Stojanović.

On tvrdi da se upotrebom peleta smanjuje zagađenje, na primer, u centru Beograda, jer sada toplane koriste ugalj ili gas. Kada se koristi ugalj, 40% otpada na šljaku koju posle treba izbaciti iz toplane i kasnije negde odložiti. Kad se u pogon ubaci pelet neiskorišćeno ostaje maksimalno oko 1%, što, budući da je neškodljivo po životnu sredinu, može da se odloži i na travnjak.

– Toplana na Senjaku u Beogradu koristi ugalj, zbog čega zagađuje okolinu, a pri tom doprema materijala i otprema šljake nije jednostavan posao. Problem je što se toplana nalazi na svega nekoliko metara od stambenih zgrada. Toplane sa malim štelovanjem mogu da koriste pelet za zagrevanje stanova i poslovnih prostorija. Negde će biti potrebno i ulaganje da bi mogao da se koristi ovaj vid energije. U domaćinstvima mora da se ugradi poseban uređaj, što znači da ne može da ga, recimo, koristi "smederevac". Ako neko kupi kotao projektovan za korišćenje peleta, to će mu omogućiti toplotno iskorišćenje veće od 90%, dok klasična grejna tela iskoriste 20% manje energije – rekao je Stojanović.

Slobodan Nikolić, zadužen za investicije u elektroenergetiku u "East point", kaže da drvo nabavljaju iz mesta u okolini Boljevca. Sve što se nabavi u prečniku od 50 kilometara od fabrike je rentabilno i isplativo.

– Uglavnom je u pitanju bukva, jer je najkaloričnije i najkvalitetnije drvo. Može da se meša sa čamovinom, da bi se dobila niža cena, ali mora da se vodi računa da se ne izgubi na kvalitetu proizvoda. Zbog postizanja niže cene organizujemo i sakupljanje granja i lišća. To se radi mobilnim čiperima koji se nalaze na nekom kamionu. Na taj način obaramo cenu materijala. Transport piljevine je veoma skup i čak i ako se dobije besplatno nije ekonomski isplativo, jer se ne zna kvalitet drveta – upozorava Nikolić.

Propisi Evropske unije predviđaju da svaka članica mora da u ukupnoj potrošnji energenata ima zastupljeno oko 20 obnovljive izvore energije, jer se tako štiti životna sredina.

Prednosti

Pelet se proizvodi od drvnog ostatka koji nastaje preradom drveta. Taj ostatak se kasnije sitni do nivoa drvnog brašna, a zatim sabija u posebnim presama. Gotov proizvod je cilindričnog oblika prečnika od 6 do 12 milimetara, a dužine najčešće od 10 do 30 milimetara, pa je veoma pogodan za korišćenje, jer zahteva malo skladišnog prostora. Prednost njegove upotrebe je lako rukovanje i potpaljivanje, a može se koristiti i u sobnim pećima ili kotlovima za centralno grejanje čiji je rad u potpunosti automatizovan.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 07.10.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.