NavMenu

Uređuje se stambeni blok na niškom bulevaru po rešenju studentkinja GAF

Izvor: Južne vesti Petak, 13.09.2019. 15:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GoodStudio/shutterstock)Ilustracija
Studentkinje pete godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu imale su zadatak da naprave idejno urbanističko rešenje za uređenje prostora u bloku zgrada između Bulevara Zorana Đinđića, Rendgenove, Ljudevita Gaja i Ulice Dragiše Cvetkovića. Njihov projekat je predstavljen građanima, a svi zainteresovani i narednih dana mogu da vide kakav je plan i da daju primedbe i sugestije.

Natalija Kostić iz Niša i Katarina Knežević iz Crne Gore kažu da je rešenje kojim su pobedile na gradskom konkursu prilagođeno svim generacijama - od dece do najstarijih.

Između zgrada u ovom stambenom bloku, prema njihovom planu, trebalo bi da budu velike kocke koje će služiti za igranje i sedenje, klupice, zelenilo, parking mesta, učionica za decu na otvorenom.

- Da imamo dosta otvorenih površina, da prostor bude moderno opremljen, da sve starosne kategorije imaju neke aktivnosti u prostoru - Igrališta za decu, prostori za igranje, dosta prostora za okupljanje. Saobraćaj je u tom delu grada frekventan i treba prostora za okupljanje - navode.

Stanovnici ovog dela grada i predsednici stanarskih zajednica, kao glavni problem istakli su manjak mesta za parkiranje. Naročito je, kako su se ranije žalili građani, kritičan prostor u Ljudevita Gaja, gde se i čitava ulica koristi za ostavljanje automobila. Pošto je preko puta ovog bloka Klinički centar, često tu parkiraju i oni koji dođu na lečenje. Stanarima fale mesta za parking, ali su autorke, navode, morale da isplaniraju i zelene površine, a vodile su računa da ne bude seče drveća.

- U ovom bloku su sagrađene garaže koje se više ne koriste, planiramo i da njih ponovo uvedemo u upotrebu i tako obezbedimo dodatna parking mesta - ističu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je i da je jedna od ideja da se parkirališta u ovom bloku po rekonstrukciji zoniraju, i u tom slučaju bi stanovnici mogli da kupe godišnje karte i time sebi obezbede mesto za automobil.

Nevena Vojinović koja stanuje od 1959. u tom bloku kaže da su ove zgrade upropastile nadogradnje, ali očekuje da će se gradski čelnici ubuduće posvetiti njegovom uređenju i kada je vodovodna i kanalizaciona mreža u pitanju. Gradonačelnik Bulatović je kazao da će se ova infrastruktura rekonstruisati tamo gde je potrebno.

Njegove procene su da bi za mesec dana mogao da bude okončan projekat uređenja međublokovskog prostora Između Simpa i Rendgenove, a potom će se znati i koliko će sve da košta.

- To će sve proizaći iz projekta, konačne odluke šta će se sve raditi. Nakon sagledavanja primedbi, vrlo brzo nadam se u roku od mesec dana da ćemo imati konkretan projekat i odmah će se nakon toga krenuti u radove koji budu dobili podršku - rekao je Bulatović.

Inicijativa za uređenje ovog dela grada, dodaje, potekla je od građana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.