NavMenu

Novi energetski porezi u EU način za borbu sa klimatskim promenama

Izvor: Tanjug Petak, 13.09.2019. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija razmatra uvođenje novih energetskih poreza, kako bi ispunila svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, tvrde visoki evropski zvaničnici.

Istovremeno navode i da Nemačka apeluje na "drastične korake" za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Članice EU su u protekloj deceniji predvodile globalni prelazak na obnovljivu energiju i uspostavile su najveći sistem trgovine emisijama štetnih gasova, u nastojanju da oporezuju emisije ugljen-dioksida i smanje zavisnost od goriva koja zagađuju vazduh.

Međutim, regulative EU o porezu na energente nisu promenjene više od 15 godina, navodi britanska agencija Reuters.

- One su zastarele i slabo prilagođene izazovima klimatskih promena i razvoju energetske politike na nivou bloka - navodi se u dokumentu o kojem će danas i sutra razgovarati ministri finansija EU u Helsinskiju.


Nemački ministar finansija Olaf Šolc je, po dolasku na sastanak, naglasio da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promena i zatražio međunarodni pristup u vezi sa ovim pitanjem.

Evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskis je novinarima rekao da su među opcijama porez na ugljen-dioksid i reforma energetskog poreskog sistema. Među mogućim merama navedenim u dokumentu su i više minimalne poreske stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore vazdušnog i pomorskog saobraćaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.