NavMenu

Za uređenje tri sprata požarevačke bolnice 5 mil EUR

Izvor: Večernje novosti Petak, 13.09.2019. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
U Opštoj bolnici u Požarevcu počela je druga faza adaptacije i opremanja tri sprata nove bolničke zgrade, u koju će se uložiti 5 mil EUR. Ova sredstva obezbeđena su u okviru IPA projekta "Rumunsko-srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu". Po završetku radova na 6.800 kvadrata, dobiće se centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo odeljenja hirurgije, urologije i ginekologije sa akušerstvom.

- U toku je zamena svih elektro, vodovodnih i toplovodnih instalacija, jer su postavljeni još pre 20 godina i dotrajali su - rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice. - Posle toga, počećemo opremanje prvog, drugog i trećeg sprata, jer su suteren i prizemlje opremljeni u prvoj fazi. Svi radovi na uređenju nove bolničke zgrade trebalo bi da se okončaju do kraja naredne godine.

Osim opremanja tri sprata, projekat predviđa i osnivanje Regionalnog centra za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti, sa ciljem unapređenja dijagnostike i lečenja malignih tumora. Na kraju projekta 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti. Takođe, biće uspostavljeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti.

U novoj bolničkoj zgradi, čija je površina oko 9.000 kvadrata, suteren i prizemlje opremljeni su 2015. godine, u sklopu prekograničnog projekta "Zdravlje bez granica", koji je Evropska unija finansirala sa 2,17 mil EUR. U prizemlje su iz stare zgrade preseljeni poliklinički deo sa sedam hirurških ambulanti, šest ginekološko-akušerskih, dve ortopedske, hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom i laboratorija, dok je patologija zauzela suterenski deo.

Gradnja

Nova bolnička zgrada počela je da se zida 1998. godine, kao buduće porodilište za ceo Braničevski okrug. Međutim, 2000. godine gradnja je stala zbog besparice, da bi se 10 godina kasnije odlučilo da se ona iskoristi za novu bolnicu.


Stara zgrada

- U Opštoj bolnici planira se rekonstrukcija i opremanje i starih bolničkih objekata, koji decenijama nisu renovirani. - Za tako nešto neophodno je prvo uraditi neophodne projekte. Sredstva za obnovu starih zgrada planiramo da obezbedimo preko Kancelarije za javna ulaganja - rekao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.