Izvor: B92 | Četvrtak, 12.09.2019.| 20:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi put pronađena voda na naseljivoj planeti

(Foto: sdecoret/shutterstock.com)
Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja se nalazi u naseljivoj zoni dalekog zvezdanog sistema.

Otkriće čini planetu nazvanu "K2-18b" potencijalnim mestom za potragu za vanzemaljskim životom.

Najnovije otkriće objavljeno je u istraživanju tima naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL), objavljenom u časopisu "Nejčer astronomi".

Vodena para je pronađena u atmosferi "K2-18b".

- Pronašli smo vodu - rekao je astrofizičar Ingo Valdman za Rojters o otkriću, nastalom iz posmatranja sa "Habl" svemirskim teleskopom, koji je analizirao zvezdanu svetlost filtriranu kroz atmosferu "K2-18b".

Ovo je prvi put da su naučnici otkrili vodu na planeti koja se nalazi u naseljivoj zoni oko svoje zvezde, gde je temperatura kompatibilna sa prisustvom života.

Tim naučnika u budućnosti će se fokusirati na identifikovanju egzoplaneta sa uslovima sličnim onima na Zemlji.

Naseljiva zona je posebna zona zvezdanog sistema gde su planete na dovoljnoj udaljenosti da ne budu previše hladne, ali ni previše tople, već da temperatura podržava postojanje vode u tekućem obliku na površini planete.

- "K2-18b" se nalazi na udaljenosti od 111 svetlosnih godina od Zemlje, previše daleko da bi se poslala sonda. Naredna mogućnost je da čekamo narednu generaciju svemirskih teleskopa planiranih za lansiranje naredne decenije, koji će tražiti gasove u atmosferi planete koje mogu da proizvedu samo živi organizmi - rekao je Ingo Valdman.

- Ovo je jedno od najvećih pitanja u nauci i mi smo se oduvek pitali da li smo sami u svemiru. U narednih deset godina znaćemo da li je hemijski sastav u ovakvim atmosferama sposoban za podržavanje život - istakao je Valdman.

Osim ogromne udaljenosti koja razdvaja Zemlju od "K2-18b", egzoplaneta je verovatno izložena mnogo većem zračenju nego Zemlja, što smanjuje izglede za život koji će se tamo razvijati.

Međutim, ovo otkriće astronomima približava odgovor na osnovno pitanje koliko je jedinstvena Zemlja u svemiru, rekli su naučnici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.