Izvor: kurir | Četvrtak, 12.09.2019.| 19:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kliničkom centru u Kragujevcu novom metodom leče najteže aritmije

(Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com )
Na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu urađene su prve elektrofiziološke procedure srca. Posle obuke lekara u Kliničkom centru Srbije, osvojena je metoda kojom se dijagnostikuju i leče najteže aritmije. Posle Beograda i Sremske Kamenice, centralni grad Šumadije je treći u Srbiji gde je osvojena ova vrsta intervencije.

- Ovom metodom koja postaje standardna procedura i u Kragujevcu znatno ćemo smanjiti liste čekanja, koje traju i do dve godine. U suštini ova metoda se primenjuje kada više ne mogu da pomognu lekovi, ni pejsmejker, i tada pristupa se elektrofiziologiji. Novom tehnologijom, uklanja se mišićni snop, koji je uzrok aritmije. Inače, kao što je poznato ubrzan rad srca izaziva ozbiljne komplikacije, čak i moždani udar, kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Prema njegovim rečima osvajanje ove metode u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije sa mnogo apsekta olakšaće rad kragujevačkih kardiologa. Samo u Kragujevcu, od početka godine, ugrađeno je oko 400 pejsmejkera, a na elektrofiziologiju čeka 40 pacijenata. Na Klinici za kardiologiju KC Kragujevac godišnje se uradi i oko četiri hiljade intervencija.

Direktor klinike prof. dr Vladimir Miloradović ističe i ostale prednosti osvojene metode.

- Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bez otvaranja grudnog koša, a brz je i oporavak. Pacijent dan posle intervencije ide kući, kaže dr Miloradović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.