Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sustain a city - VR igra koja oživljava održive gradove

(Foto: YouTube/screenshot)
Sustain-a-city je VR igra, koju je osmislila firma koja se bavi građevinskim inženjerstvom i konsultantskim uslugama sa Novog Zelanda WSP Opus, u saradnji sa digitalnom kreativnom agencijom Method.

Igrači imaju mogućnost da stvaraju svoj uspešan, privlačan pametni grad, balansirajući komercijalnim, infrastrukturnim, energetskim i stambenim komponentama.

Cilj je da se poveća svest o tome šta je potrebno za izgradnju stvarnog održivog grada, piše Autodesk.

- Istorijski gledano, gradovi imaju tendenciju da zasebno grade svoje različite elemente infrastrukture. Ipak, da biste stvorili moderan grad, potrebno je da sagledate sve te elemente kao integrisani sistem - kaže David Kidd, iz WSP Opus.

Sustain-a-city funkcioniše tako što igrači grade grad kroz pet nivoa igre, nadgledajući napredak na kontrolnoj tabli, koja pokazuje šta svaki grad zahteva i šta igrači mogu da urade da bi ispunili te zahteve.

- Elementi koje smo izabrali su oni koje obično nalazite u gradu: vodeni resursi, energija ili energetski resursi, stanovi, poslovne zgrade i transport - kaže Kidd.

Komponente u VR igri moraju biti u savršenoj ravnoteži ili "zdravlje" virtuelnog grada pada, baš kao i u stvarnom gradu.

- Na primer, ako odlučite da stvorite puno stambenih i poslovnih zgrada u svom gradu, tada se stanovništvo povećava. A ako niste obezbedili dovoljno vode i energetskih resursa, to će početi da utiče na stanovništvo. U zavisnosti od izbora koji donesete, grad može da napreduje i da raste ili da vodi borbu - pojašnjava Kidd.

Sam Ramlu, direktor agencije Method rekao je da je VR sjajno sredstvo da ljudi zaista urone u iskustvo:

- Zašto prestavljati nešto na uobičajen način, kroz video ili onlajn igricu, kada možete da im ponudite nešto što verovatno nikada neće doživeti. To dodaje 'vau' faktor i dodatno iznenađenje i oduševljenje. Jednom kada završite nivo i stvorite svoj grad, zapravo možete hodati oko njega.

Igrica pokazuje da može da ima i širi uticaj, odnosno da je više od VR igre - da je imerzivna tehnologija, koja omogućava održivim gradovima da ožive.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.