Izvor: Tanjug | Četvrtak, 12.09.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan ugovor sa EIB za izgradnju autoputa Niš-Merdare vredan 100 mil EUR

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Finansijski ugovor o gradnji auto-puta E-80 Niš-Merdare u vrednosti od 100 mil EUR potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Evropske investicone banke (EIB) Migel Morgado.

U Vladi Srbije danas je potpisan još jedan ugovor o investicionom grantu Western Balkans Investment Framework u vrednosti od 40,6 mil EUR, koji su, osim ministarke Mihajlović i predstavnika EIB Morgadoa, potpisali i ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora Koridora Srbije Dušan Purić.

Ministarka Mihajlović najavila je da će izgradnja prve deonice tog auto-puta, od Niša do Pločnika, početi u trećem kvartalu sledeće godine.

- Radili smo tri godine na ovom projektu. Danas smo potpisali dva važna ugovora koji predstavljaju bitan korak ka početku izgradnje, iako je bilo mnogo kritika i pitanja da li postoji interesovanja za izgradnju tog auto-puta - rekla je Mihajlović na konferenciji za medije.

Ona kaže da auto-put Niš-Merdare nije samo važan za razvoj privrede i povezivanje okruga, već je, kaže, važan i sa političkog aspekta, jer pokazuje interes i želju Srbije da do rešenja dolazi kompromisom.

Zorana Mihajlović je navela da će ovaj put omogućiti Srbiji da izađe na more. Prema njenim rečima, to je jedan od šest auto-puteva koji će se u Srbiji graditi tokom 2019. i 2020. godine.

Predstavnik EIB Morgado je izjavio da je ključni doprinos Evoropske komisije u ovom projektu povezivanje regiona i kazao da EU dugi niz godina podržava Srbiju i radi na unapređenju transportne veze u regionu u železničkom, drumskom i vodnom saobraćaju.

Kaže da je potpisivanje tih ugovora primer plodne saradnje nacionalih institucija i Evropske komisije i najavio da će i dalje nastaviti da podržavaju Srbiju s obzirom na najavljeni investicioni program.

- Danas smo imali sastanke sa predstavnicima Vlade Srbije sa kojima smo razgovarali o mogućoj grupi projekata koje bismo možda mogli da podržimo kako bismo doprineli rastu i prosperitetu Srbije - rekao je Morgado.

Komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc kaže da je izgradnja auto-puta Niš-Merdare važna za povezivanje u regionu, dodajući da povezivanje znači mir i nadu.

- Osim ovog auto-puta, koji se zove i 'Auto-put mira', takođe planiramo da taj deo bude povezan i vodnim saobraćajem - rekla je Bulc.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.