Izvor: Politika | Četvrtak, 12.09.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zdanje pošte u Savskoj ulici u Beogradu postaće hotel - Uslov za investitora autentična fasada

Sadašnji izgled zgrade (Foto: Google Maps/screenshot)
Pošti Srbije zgrada u Savskoj ulici koja je podignuta između dva svetska rata, nije više potrebna. Kako je država njen vlasnik ona će je i prodati. Od godinama najavljivane obnove nekada raskošne fasade zgrade, koja je podignuta prema projektu Momira Korunovića, neće se odustati, piše Politika, a kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, moguće je da u njoj bude hotel.

- Naš uslov će biti da se obnovi zdanje tako da dobije autentičnu fasadu. Zgrada će promeniti namenu i u njoj će moći da bude hotel - kaže Vesić.

Kako piše Politika, grad će od budućeg vlasnika insistirati da vrati autentičan spoljašnji izgled zgrade koji ju je krasio do Drugog svetskog rata, odnosno neće izdati dozvolu za obnovu ukoliko budući vlasnik ne vrati nekadašnju fasadu.

Zgrada Pošte je podignuta dvadesetih godina prošlog veka, u autentičnom, srpsko-vizantijskom stilu, i za nju deo stručne javnosti smatra da je bila Korunićevo najbolje arhitektonsko delo. Posle rata, oštećenu, obnovio ju je ruski emigrant, arhitekta Pavle (Pavel) Krat i od tada ima aktuelni izgled.

Podsetimo, krajem 2018. u dokumentaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, predviđeno je da zgrada Pošte u Savskoj ulici mogla bi da bude vraćena u prvobitno stanje i pretvorena u hotel ili neki drugi komercijalni objekat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.