NavMenu

Saradnik Instituta Vinča Dragoljub P. Antić izabran za redovnog člana ruske Petrovske akademije nauka i umetnosti (PANI)

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2009. 12:09
Komentari
Podeli

Saradnik Instituta za nuklearne nauke "Vinča" mr Dragoljub P. Antić, izabran je 25. juna 2009. godine za redovnog člana ruske Petrovske akademije nauka i umetnosti (PANI) na odeljenju "Slavjanska kultura".

Dragoljub Antić je u ovo zvanje izabran na osnovu rezultata u oblasti svojih dodatnih istraživanja (mimo svog osnovnog zanimanja), koja obuhvataju analize stare istotrije Srba i drugih Slovena sa gledišta multidisciplinarnog povezivanja uobičajenih metoda u istoriji sa arheologijom, lingvistikom, etnologijom, mitologijom, klimatologijom, istorijom tehnike, paleogeografijom, arheogenetikom itd. U tom smislu je glavni interes njegovih istraživanja primena fizičko-tehničkih analiza za razjašnjavanje delova stare istorije, u kojima se kod zvaničnih stavova istoričara javljaju nelogične i kontradiktorne činjenice.

Ruski naučnici su se sa Antićevim rezultatima upoznali pre nekoliko godina na nekim ruskim sajtovima, a naročito su zapazili njegov nastup na Prvom i Drugom međunarodnom kongresu "Doćirilovska slovenska pismenost i dohrišćanska kultura Slovena" u maju 2008. i maju 2009. godine u Sankt Peterburgu u organizaciji Lenjingradskog državnog univerziteta "Puškin" i njegove objavljene knjige sa dokazima fizičko-tehničke neizvodljivosti velikih seoba naroda i analizom istorije pismenosti u okvirima revizije antičke istorije Srba, Slovena i drugih Evropljana sa gledišta, koje se suštinski razlikuje od uobičajenog. Kratko posle Drugog kongresa usledio je njegov izbor za redovnog inostranog člana PANI na odeljenju "Slavjanska kultura".

Petrovska akademija nauka i umetnosti (PANI) je nastala 7. decembra 1991. godine u vreme raspada SSSR, kada su sve bivše sovjetske republike formirale svoje nacionalne akademije, osim Rusije, u kojoj je još uvek funkcionisala AN SSSR. Ruski naučnici iz Sankt Peterburga su pokrenuli inicijativu i obnovili Carsku akademiju nauka i umetnosti, formiranu 1723. godine od strane ruskog cara Petra Velikog. Obnovljena akademija je formirana pod imenom "Ruska akademija nauka i umetnosti".

Neposredno posle toga je Akademija nauka SSSR uzela ime Ruska akademija nauka (RAN), pa je obnovljena akademija uzela ime Petrovska akademija nauka i umetnosti (PANI). Ova opšta akademija nauka i umetnosti, sa sedištem u Sankt Peterburgu, ima preko 1.000 članova i 3.000 saradnika u više od 30 specijalizovanih odeljenja, sa ispostavama u većim ruskim centrima i u nekoliko stranih zemalja (Antić je izabran kao inostrani član pod rednim brojem 78 i prvi je Srbin izabran u članstvo ove akademije).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.