Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 12.09.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bira se nova trasa za "Vojvođansko P", auto-put koji će spajati Zrenjanin i Beograd

Novosadski auto-put
Dolazak kineske kompanije Linglong Tire koja će u Zrenjaninu otvoriti fabriku guma, osnovni je razlog za prebacivanje projekta saobraćajnice "Vojvođansko P" sa Pokrajine na Vladu Srbije, a s tim i za promenu tipa saobraćajnice.

"Vojvođansko P", tačnije projekat brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča, stopiran je na nivou Pokrajine, koja je od njega i potpuno odustala kada je Vlada Srbije obavestila da ima drugačije planove za ovu saobraćajnicu.

Ti planovi su da ova saobraćajnica ipak bude autoput, te će morati da se izradi potpuno nova projektna dokumentacija i reše druga pitanja (poput imovinskih problema).

Kako je za 021 nedavno pojasnio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ovih pitanja ne bi bilo da se ostalo pri ideji izgradnje brze saobraćajnice.

U Ministarstvu saobraćaja kažu za taj portal da je dolazak kompanije Linglong Tire "početak najveće 'grinfild' investicije u Republici Srbiji", ali se očekuje dolazak i drugih ranije najavljenih investicija u Zrenjaninu, srednjem, severnom i istočnom Banatu.

- Povezivanje Zrenjanina autoputem sa Novim Sadom i Beogradom obezbediće brži i bezbedniji saobraćaj između ova tri grada, brže i bezbednije povezivanje celog severnog, istočnog i srednjeg Banata sa Beogradom i administrativnim centrom Vojvodine. Trenutno, realizacija projekta je u fazi izrade projektnog zadatka, što podrazumeva i izbor optimalne varijante trase autoputa, naručito za pravac Beograd-Zrenjanin i definisanje projektnog zadatka za izradu plana područja posebne namene. Nakon toga će se krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije - preciziraju u Ministarstvu saobraćaja detalje ovog projekta.

Na pitanje kada se planiraju radovi, nadležni dodaju da će se to znati po izradi projekta, te da trenutno ne postoje procene.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu postavljen je 30. marta u prisustvu državnog vrha Srbije. U kompaniji najavljuju zapošljavanje 1.200 radnika, a u nju će sveukupno biti uloženo 800 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.