Izvor: Gradski | Četvrtak, 12.09.2019.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kikinda priprema izgradnju fabrike vode bušenjem dva nova bunara

Ilustracija (Foto: Jarous/shutterstock.com)
Dva nova bunara buše se u Kikindi, u okviru priprema za izgradnju fabrike vode. Već se rekonstruiše gradska vodovodna mreža, kao i postojeći bunari.

Dubina novih bunara iznosiće 225 metara, a prvi put će se na toj dubini koristiti plastična bunarska konstrukcija prečnika 330 milimetara, patent nemačkog Instituta za vodu i energiju.

Vrednost radova iznosi oko 25 miliona dinara, a bušenje i opremanje bunara zajednički finansiraju lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ovi bunari zajedno će davati 70 litara vode u sekundi.

- Ako znamo da je buduće postrojenje za prečišćavanje vode projektovano na oko 150 litara u sekundi, jasno je da će doprinos ovih bunara biti veoma velik - rekao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Za desetak dana će početi i sanacija 25 bunara na celoj teritoriji Kikinde. I taj projekat sufinansiraće Pokrajinski sekretarijat u iznosu od 80%.

- Investicija je projektovana na 16,2 miliona dinara - rekao je direktor JP Kikinda Milan Makivić.

U narednih pola godine trebalo bi da usledi potpisivanje ugovora sa izvođačem za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Pretpostavka je da je za taj kapitalni projekat neophodno izdvojiti između 10 mil EUR i 12 mil EUR, a finansiraće se zahvaljujući povoljnim kreditnim linijama Nemačke razvojne banke KFW.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.