NavMenu

Češka kompanija Rockaway iz oblasti digitalnih servisa zainteresovana za ulazak na srpsko tržište

Izvor: Tanjug Sreda, 11.09.2019. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Wright Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla je više od 70% i prošle godine je premašila 1 mlrd EUR, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme Rockaway iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište.

Na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka, kojem su prisutvovali i predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, i da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi.

Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku.

- Poseban kvalitet našoj sradnji daje interesovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve - rekao je Čadež.

Tako je naveo ulaganje češke kompanije u Telenor, koja je, kaže Čadež, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Izrazio je zadovljstvo što su na Biznis forumu prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnice, Rečnog brodarstva, EPS-a, i velike privatne kompanije kao što su Eliskir i Vital.

Podsetio je da je nedavno skopljen, kako je naveo, fantastičan posao između srpskih Moji brendovi i firme Matoni iz Ceške, glavnog partnera Pepsika koji je preuzeo Knjaz Miloš.

- Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Neke od tih kompanija su danas sa nama - rekao je Čadež.

Čadež je poručio da i česki i srpski privrednici mogu da računaju na podršku PKS u svakodnevnom poslovanju.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi rekao je da je 50 čeških privrednika pokazalo interesovanje da dođe u Srbiju i naglasio da se ne seća da je u poslednjih 30 godina bilo toliko interesovanje privrednika iz Češke za ulaganje u Srbiji.

- Mogu da konstatujem da Srbija ima šta da ponudi Češkoj kada je reč o proizvodnji pneumatika, aluminijuma, bakra. Vodopriveda, energetika i zdravstvo su oblasti gde je moguća saradnja. Perspektivu vidimo i u poljoprivredi - kaže predsednik Privredne komore Češke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.