Izvor: Beta | Sreda, 11.09.2019.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zabrana plastičnih kesa u Vojvodini do kraja 2020. godine?

(Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)
Vlada Vojvodine donela je preporuku upućenu lokalnim samoupravama da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine.

Donošenje preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Vojvodini, navodi se u saopštenju sa sednice vlade.

U preporuci se navodi i da opštine treba da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

Takođe, treba da se definišu zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa prilikom isporuke robe na mestu prodaje.

Opštinama se preporučuje i da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu, piše u saopštenju.

Dodaje se da je na sednici donet i zaključak o pribavljanju mobilnih brana za odbranu od poplava u dužini od 2.500 metara.

Nabavka brane realizuje se u okviru projekta "Snabdevanje vodom i razvoj infrastrukture na slivnom području granicom presečenih vodotokova", preko programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija.

Sredstva u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i to 80 miliona u 2019, i 20 miliona dinara u 2020. godini, precizira se u saopštenju.

Pokrajinska vlada donela je i rešenje da se Kliničkom centru Vojvodine usmeri 83,9 miliona dinara za nabavku opreme za intenzivnu jedinicu na Klinici za infektivne bolesti, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.