Izvor: eKapija | Sreda, 11.09.2019.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uz mentoring i do 15% veća dobit - Održan prvi Mentoring forum u Srbiji

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Prvi put u Srbiji održan je Mentoring forum koji je na jednom mestu okupio korisnike mentoring usluge u našoj zemlji u periodu od 2016. do 2018. godine, kao i predstavnike Japanske agencije za međunarodnu saradnju, Ministarstva privrede Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih razvojnih agencija - relevantne činioce uspostavljanja i razvoja mentoringa u Srbiji.

Kompanijama koje su koristile mentoring uslugu na ovom događaju uručen je sertifikat i posebna oznaka kao potvrda korišćenja usluge mentoringa i unapređenja poslovanja. Ta oznaka će biti vidno istaknuta u preduzećima i služiće kao pokazatelj da je preduzeće dobilo mentoring uslugu i pristupilo razvoju svog poslovanja, objavljeno je na sajtu Razvojne agencije Srbije.

Jedan od važnih modela mentoring usluge je uvođenje Kaizena u srpska preduzeća. Svoja iskustva u primeni Kaizena predstavila je Gabriela Zahan, predstavnik kompanije Japan Tobaco International, a o Kaizenu kao korporativnoj kulturi koja može da se primeni u svim sferama polovanja govorio je Masaši Jamanaka, JICA konsultant iz Japana.

Usluga mentoringa se u Srbiji sprovodi više od 15 godina i rezultat je dugogodišnje saradnje Japanske agencije za međunarodnu saradnju i Razvojne agencije Srbije. Tokom tog perioda više od 2.000 malih i srednjih preduzeća, preduzetnika, zadruga i klastera koristilo je standardizovanu uslugu mentoringa, što podrazumeva od 25 do 50 sati besplatne sveobuhvatne podrške poslovanju.

U tim privrednim subjektima zabeleženo je kumulativno povećanje poslovne dobiti za 15% u odnosu na prethodnu godinu. Konkretni rezultati mentoringa u preduzećima su povećana prodaja, veća prisutnost na tržištu, poboljšana organizacija preduzeća, povećanje broja zaposlenih, povećanje broja zadovoljnih kupaca, uvođenje novog sistema distribucije, povećanje obima prizvodnje usled eliminisanja suvišnih koraka, učešće na sajmovima u zemlji i inostranstvu, otvaranje novih tržišta,...

Zajednički rad sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju realizuje se kroz projekat "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2". Osnovni cilj tog projekta je da se usluge mentoringa za MMSP sprovode i šire, u okviru celog regiona Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija), a da MMSP u regionu nastave da razvijaju svoje poslovanje koristeći usluge mentoringa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.