Izvor: Indikator | Sreda, 11.09.2019.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apple predstavio iPhone 11 i iPhone 11 Pro

(Foto: YouTube/screenshot)
Američki tehnološki gigant Apple predstavio je dva pametna telefona nove generacije - osnovni iPhone 11 i napredniji iPhone 11 Pro, koji će biti na raspolaganju u dve različite veličine.

Sudeći po novinima, telefoni nude značajna poboljšanja u odnosu na prethodnike. Nakon godina tradicionalnih i očekivanih poskupljenja, zanimljivo je da će iPhone 11 biti istovremeno jeftiniji od prošlogodišnjeg ekvivalenta, iPhone XR.

Telefon iPhone 11 zamenjuje prošlogodišnji "početnički" iPhone XR, dok je premium iPhone 11 Pro dostupan u dve veličine, veći nosi ime iPhone 11 Pro Max, i nastavlja zbrku s imenima koja su prošle godine doneli iPhone Xs i iPhone Xs Max.

Sve nove modele iPhone-a pokreće Apple-ov vlastiti A13 Bionic procesor, za koji Apple tvrdi da je daleko brži ne samo od čipa u prošlogodišnjim iPhone-ima, već i od procesora na svim trenutno dostupnim pametnim telefonima. IPhone 11 ima novu dvostruku kameru sa širokougaonim objektivom, i 4K videozapise sa brzinom od 60 sličica u sekundi a takođe ima mogućnost snimanja prednjom kamerom, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnika.

Međutim, iPhone 11 Pro fotografiše sistemom s tri kamere, za koji Apple kaže da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji na tržištu, a mogu ga koristiti i profesionalci na poslu, što je poduprto video zapisima filmskog kvaliteta.

Apple se pohvalio da su svi novi iPhone pametni telefoni napravljeni od recikliranih materijala, ističući ne samo aluminijum, od kojeg je izrađeno kućište, već prvenstveno sirovine za unutrašnje komponente poput kobalta, čija je proizvodnja često povezana s nehumanim radnim uslovima rudara.

Početna cena iPhone-a 11 biće 649 USD, što je 50 USD manje od prošlogodišnjeg iPhonea XR-a. Za iPhone 11 Pro, međutim, moraće se izdvojiti 999 USD za manji model i 1.099 USD za veći. Svi novi iPhone uređaji biće dostupni u tri konfiguracije u pogledu čuvanja podataka: 64 gigabajta, 256 gigabajta i 512 gigabajta.

Cene za Evropu još nisu poznate, ali, kao što smo i navikli, verovatno će biti nešto više nego u SAD.

Apple će u SAD-u početi da primaju narudžbine za nove pametne telefone u petak, a prvi kupci će ih dobiti 20. septembra. Datum početka prodaje u Evropi još nije poznat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.