Izvor: B92 | Sreda, 11.09.2019.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska vojska dobija kineske dronove - Dogovorena prodaja naoružanih bespilotnih letelica Srbiji

Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)
Nakon posete visoke kineske vojne delegacije Beogradu, Ministarstvo odbrane izdalo je zvanično saopštenje u kom hvali Peking za ekonomsku i vojnu podršku, objavila je njujorška agencija AP.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa potpisali su više sporazuma o nastavku saradnje tokom petodnevne posete kineske delegacije Srbiji, koja je završena juče.

Srpski zvaničnici, navela je agencija AP, kažu da je Kina dogovorila prodaju naoružanih bespilotnih letelica, što će biti prvi izvoz kineskih dronova u jednu evropsku zemlju.

Ministar Vulin kaže da će isporuka, koja se očekuje u narednim mesecima, "znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti".

Uvoz dronova iz Kine najavljen je još pre godinu dana.

Od ukupno šest ovih letelica dve bi trebalo da budu s naoružanjem.

Kako je ranije nezvanično najavljeno, Srbija će ovom kupovinom u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Ona se pokazala kao veoma efikasna na pojedinim ratnim frontovima, na primer u Libiji, Nigeriji, Iraku...

Bespilotne letelice spadaju u najsavremenije oružje, koje koriste najmoćnije oružane snage širom sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.