NavMenu

Lečenje diskus-hernije ozonom i kiseonikom u KC Srbije

Izvor: Blic Sreda, 11.09.2019. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Pacijenti koji pate od diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a ipak nisu za operaciju, od sada će moći da se leče u Kliničkom centru Srbije (KCS), i to minimalno invazivnom terapijom kiseonikom i ozonom.

Uporni bolovi u donjem delu kičme, odnosno diskus hernija dijagnoza je velikog broja građana Srbije. Ovo oboljenje, ukoliko nije stiglo do stadijuma kada možete na operaciju, može vam, pored bolova i nelagodnosti, i te kako narušiti kvalitet života. Međutim, od sada u KCS možete ići na novu intervenciju za lečenje diskus hernije i bola koji to stanje izaziva.

- Komisija za procenu zdravstvenih tehnologija u Ministarstvu zdravlja utvrdila je da je navedena nova zdravstvena tehnologija naučno prihvatljiva, da je potvrđena u praksi drugih visokorazvijenih zemalja, da je bezbedna i kvalitetna, te je na osnovu toga dala mišljenje da se može primenjivati u Kliničkom centru Srbije - saopšteno je iz resornog ministarstva.


Bezbedna intervencija

Tokom terapije kiseonikom i ozonom pacijent je na skeneru, a pre procedure mu se snima kičma, kako bi doktori na pravo mesto ubacili kiseonik. Prema rečima lekara, intervencija je bezbedna i ceo postupak se prati na radiološkom snimku.

- Minimalno invanzivna kiseonik-ozon terapija za lečenje diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a koja se u regionu primenjuje jedinu u KCS, podrazumeva da se u određenu regiju tela, odnosno bolno mesto koje je detektovano skenerom ubrizgava određena kombinacija kiseonika i ozona, koja ima jako širok spektar pozitivnih dejstava - kaže za Blic prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije.

Inače, ozon ima brojne prednosti, između ostalog, dobar je antiseptik, deluje protiv bola i pomaže u regeneraciji diska.

- Ovom metodom bolovi u 85% slučajeva prestaju već posle prve terapije. Takođe, zahvaljujući dobrim kratkoročnim i dugoročnim rezultatima, ovom terapijom se znatno poboljšava kvalitet i život pacijenata - objašnjava prof. dr Maksimović.

Terapija kiseonikom i ozonom traje oko 20 minuta, radi se jednom u mesec dana, a da li će vam jedan tretman biti dovoljan, zavisi od stanja pacijenta. Podsetimo, krajem januara ove godine svetski priznat neuroradiolog prof. Mario Muto iz Napulja boravio je u KC Srbije kada je demonstrirao ovu metodu.


Urađene dve najsloženije operacije aorte

Dva dana zaredom u Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji - operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte.

Prema rečima profesora doktora Lazara Davidovića, direktora klinike za vaskularnu hirurgiju, u pitanju je najrizičnija procedura u vaskularnoj hirurgiji jer se pacijentu otvara i trbuh i grudni koš.

- Bolovi u grudima, leđima, promuklost i hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte. Za ovu operaciju se kaže da je najrizičnija, ali i najizazovnija procedura, kako za hirurga i anesteziologa, tako i za samog pacijenta, jer pacijentu otvaramo i grudni koš i trbuh, pošto to proširenje zahvata i trbušnu i grudnu aortu. Te operacije traju po pet do osam sati - objasnio je za Blic prof. Davidović.

- Prvu intervenciju radili smo kod mlađe pacijentkinje, dok smo juče (6. septembra) na operacionom stolu imali starijeg pacijenta muškog pola - istakao je prof. Davidović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.