Izvor: Beobuild | Sreda, 11.09.2019.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnovljena Palata pravde - Početak rada službi u oktobru

(Foto: YouTube/screenshot)
Obnova zgrade Palate pravde, koja je počela 2017. godine, privodi se kraju. Na ovu adresu će se u oktobru vratiti Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Prvo osnovno tužilaštvo i krivično odeljenje Prvog odnovnog suda.

Temeljna i obimna rekonstrukcija uvela je tehnološki ovu zgradu u 21. vek.

Zatvoren je prvi sprat atrijuma u nižem krilu kompleksa, prostor u kojem su sada formirane četiri nove sudnice. U unutrašnjosti najveća funkcionalna promena jeste uklanjanje velikog stepeništa levo od glavnog ulaza. Izgrađena su dva manja stepeništa, koja će preuzeti njegovu funkciju.

Osim uređenja više od 60 savremenih sudnica sa modernom multimedijalnom opremom i sistemima za nadzor, potpuno je rekonstruisan kancelarijski prostor, arhiva i depo, pritvorske jedinice, kao i podzemna garaža.

Očuvani su prepoznatljivi unutrašnji zidovi od opeke, kao dela originalnog enterijera, a velike staklene površine, stakleni pregradni zidovi i ograde, značajno poboljšavaju ambijent i doprinose boljoj prosvetljenosti.

Radni prostor opremljen je savremenim informaciono-komunikacionim sistemima, zgrada je dobila i centralnu klimu. Pored kvalitetne aluminijumske stolarije, nova reflektujuća stakla na prozorima daju plavi ton fasadi, a betonski parapeti su očišćeni i sanirani.

Ukupna vrednost rekonstrukcije iznosila je 16 mil EUR, a radove je izvodilo građevinsko preduzeće Gradina iz Beograda.

Palata pravde je delo arhitekata Zorana Žunkovića, Mihaila Živadinovića i Božidara Simovića, a njena izgradnja trajala je od 1969. do 1973. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.