NavMenu

Stručnjaci VTI Beograd sa TRZ Čačak od starog tenka T-55 napravili moderno inženjerijsko univerzalno vozilo

Izvor: Politika Ponedeljak, 14.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Stručnjaci zavoda iz Čačka i konstruktori Vojnog tehničkog instituta iz Beograda  napravili su prototip inženjerijskog univerzalnog vozila VIU-55 “munja” upravo na šasiji tenka T-55. Munja je bila izložena na nedavnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu.

 

VIU-55 “munja” je u  hodnom delu i po transmisiji  tenk T-55, koji sada ima tenkovsku ralicu M-67. Skinuta je kupola sa topom, umesto nje montiran  okretni nosač sa automatskim bacačem granata M-93 kalibra 30 mm i mitraljezom M-84 kalibra 7,62 mm. Osim vozača i poslužioca naoružanja,  prevozi i  odeljenje od 6 vojnika, opremljenih  raznim kompletima za miniranje i razminiranje, rušenje i diverzije, izvođenje i pozicioniranje u prostoru. Vojnici su u donjem delu “munje” zaštićeni kao u tenku T-55, a na nivou nadgradnje su zaštićeni od pancirnih zrna kalibra 12,7 mm. Tu su i bacači dimnih kutija radi maskiranja, podsistem za zaštitu od eksplozije gooriva i požara, uređaj za RH zaštitu, protivkumulativni štitnici i zavesice. Ukupna masa “munje” je 32 t,maksimalna brzina 50 km/h, a postoji i opcija ugradnje jače pogonske grupe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.