NavMenu

Blok 23 i Cerak vinogradi deo kolekcije njujorškog muzeja MoMa - "Vrhunac arhitekture stanovanja"

Izvor: RTS Utorak, 10.09.2019. 13:56
Komentari
Podeli
Cerak vinogradi, urbanistički plan (Foto: Beolanad)Cerak vinogradi, urbanistički plan
Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su kolekcije Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku, a odabrani su posle izložbe "Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980", kao jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu.

Beogradsko naselje Cerak vinogradi prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano, a Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

- Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja - istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja MoMA.

- Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi je poduhvat po tome kako je programiran, poduhvat u smislu devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu - objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Činjenica da su Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak deo kolekcije muzeja MoMA u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i svrstava je u istoriju arhitekture celog sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.