NavMenu

Konkurs za idejno rešenje trga u Zaječaru tokom 2020. - Uskoro rekonstrukcija najstarije gradske česme

Izvor: eKapija Utorak, 10.09.2019. 12:21
Komentari
Podeli
Spomen česma na Trgu Oslobođenja (Foto: Grad Zaječar)Spomen česma na Trgu Oslobođenja
Najstarija česma u Zaječaru, Spomen česma na Trgu Oslobođenja, biće obnovljena zahvaljujući Sporazumu o revitalizaciji, koji su potpisali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja Za česme Aleksandar Marjanović i Nikos Zois, direktor kompanije Heineken Srbija, u okviru koje posluje pivara u Zaječaru. U planu je u rekonstrukcija trga, koja je planirana za 2020. godinu.

Ničić je rekao da građani nemaju potrebe da se plaše i da veruju raznim glasinama da će česma sa gradskog trga biti uklonjena.

- Želimo da vratimo česmi stari izgled, ona će biti nova česma, kopija prave stare česme, koja se nalazila na gradskom trgu. Nema razloga za brigu, treba da se radujemo, da naredne godine raspišemo konkurs gde ćemo odabrati najmanje 5 rešenja, o izgledu gradskog trga, građani će izabrati najbolje idejno rešenje. Kada kažem uređenje celokupnog prostora gradskog trga, mislim na prostor od zgrade Policijske uprave do kružnog toka Gradske uprave, da vratimo Zaječaru ono po čemu je on prepoznatljiv, a to su i neka obeležja Feliks Romulijane, i da dobijemo prelep gradski trg, mesto za šetnju. Moram da napomenem da ćemo presvući skver novim asfaltom, a revitalizacijom česme, imaćemo uštedu od 60 hiljada kubnih metara vode na godišnjem nivou, jer je to sada gradska voda, nije arteska. Arteska voda će se štedeti, ova iz česme će ići u fonatanu i napraviće se krug, tako da ta voda samo se doliva i kruži, a ne da se rasipa - rekao je Ničić, navodi se na sajtu Grada.

Direktor kompanije Heiniken Srbija Nikos Zois je na sastanku rekao da je Zaječar poznat, između ostalog, po arteskim česmama i da takvo bogatstvo treba sačuvati.

- Zaječar je poznat i po svojim česmima, a takođe i po pivari, koja sledeće godine slavi 125 godina postojanja i rada. Ovo je zajednički interes i čini nas ponosnim. Imamo obavezu i da očuvamo prirodu, tradiciju i nasleđe ovog grada. Pozivamo sve da zajedno stvorimo bolji svet, jer je dobro kako za nas, tako i za sve naše generacije - rekao je Nikos.

Predsednik Udruženja Za česme Aleksandar Marjanović podsetio je da je Spomen česma na centralnom gradskom trgu prva gradska česma i prva sa koje je potekla voda iz zaječarskog arteskog bunara.

Na teritoriji grada Zaječara aktivno je više od 40 javnih arteskih česama, što ga čini jedinstvenim u Evropi i svetu po bogatstvu zdravom pijaćom vodom. Grad Zaječar, Udruženje Za česme i Zaječarska pivara do sada su obnovili tri istorijske arteske česme u tom gradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.