Izvor: Novosti | Utorak, 10.09.2019.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Četiri nova interdisciplinarna mastera na državnim fakultetima povezuju znanje i poslovne veštine

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Studenti prirodnih i tehničkih fakulteta moći će da upišu četiri nova interdisciplinarna mastera, čiji će nosioci biti 13 državnih fakulteta u Srbiji.

To su: Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji na Elektrotehničkom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Industrija 4.0 na Mašinskom i Matematičkom fakultetu u Beogradu, Master informacionih tehnologija na Univerzitetu u Kragujevcu i Inteligentna analiza podataka na Univerzitetu u Nišu.

Oni će spajati tehnička znanja sa poznavanjem biznisa i poslovnim veštinama.

Ovi programi trebalo bi da prođu proces akreditacije, koji bi trebalo da bude završen do oktobra ili do januara.

- Studijski program Industrija 4.0 kreiran je u saradnji sa kompanijom Festo. Reč je o kombinaciji tri već postojeća studijska programa: proizvodno mašinstvo, industrijsko inženjerstvo i automatsko upravljanje plus fundamentalno znanje iz matematike, mašinskog učenja i veštačke inteligencije - rekao je za Novosti prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

Na svaki od programa biće upisano po 15 budžetskih i samofinansirajućih diplomaca, a Inicijativa Digitalna Srbija stipendiraće još po pet studenata. Master program trajaće tri semestra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.