Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 09.09.2019.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Luksemburg planiraju saradnju u oblastima finansijskih usluga i digitalnih tehnologija

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Memorandum o razumevanju između Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Luksemburga potpisan je danas u tom gradu, uz poruku da dve zemlje imaju veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti informacionih tehnologija.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavo je da Memorandum predstavlja početak konkretne saradnje sa Luksemburgom, koja će značiti planiranje zajedničkih projekata, konferencija, razmenu informacija, ali i dolazak investicija.

Prva u nizu aktivnosti biće organizovanje konferencije u Beogradu na proleće između inovativnih kompanija iz Srbije koje proizvode usluge za finansijski sektor i kompanija iz Luksemburga.

- Ono gde vidimo potencijal saradnje između Srbije i Luksemburga jeste u inovativnim kompanijama koje, pre svega, rade za bankarski sektor i sektor finansijskih usluga. Takvih kompanija je u Srbiji mnogo i to naročito za njih može biti potencijal - rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden istakao je da je Srbija napravila veliki napredak u poslednjoj deceniji, kao i da postoji potencijal za saradnju, posebno u oblastima finansijskih usluga, IT i celoj oblasti digitalnih tehnologija.

- Danas smo međusobno povezani više nego ikada i mi verujemo u prekograničnu saradnju, tako da će saradnja privrednih komora dve zemlje dovesti do korišćenja mogućnosti - rekao je Friden novinarima.

On je primetio i da trgovinski odnosi Srbije i Luksemburga nisu na zadovoljavajućem niovu, te dodao da se nada da će u narednim godinama biti sve jača ekonomska saradnja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.