NavMenu

Srbija počasni gost Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019

Izvor: Beta Nedelja, 08.09.2019. 18:40
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Svečanim otvaranjem srpskog paviljonau kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, počeo je Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019, na kojem je Srbija počasni gost. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacije Srbije predvođeni ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zvaničnici kineske provincije Fuđijen na čelu sa partijskim sekretarom provincije Juom Vejgvom.

- Srbiji je ukazano veliko priznanje time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicija i trgovine u Kini, verovatno će vrlo brzo biti i jedan od najvećih sajmova ove vrste na svetu - rekao je Ljajić i dodao da veruje da se Srbija dobro i uspešno predstavila kao investiciona i turistička destinacija.

On je naveo da veruje da će Srbija tako povećati svoju vidljivost na tržištu Kine i da se nada da će obezbediti s jedne strane nove kineske investicije, a s druge strane veći plasman srpske robe na tržištu Kine.

- Zajednički nastup Srbije i Kine na toj manifestaciji potvrda je odličnih strateških i prijateljskih odnosa dve zemlje i dokaz da dokument o strateškoj saradnji Srbije i Kine "nije samo papir", već da su naši odnosi sve bolji - kazao je Ljajić.

U srpskoj delegaciji su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, a na najvećem kineskom sajmu investicija predstavlja se 20 kompanija iz Srbije.

Fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme: uvođenju direktnih stranih investicija i kako ići u korak sa globalizacijom. Sajam organizuju Ministarstvo trgovine Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.

CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.

Sajam traje do 11.septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.