Izvor: RTS | Nedelja, 08.09.2019.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa - Vakcinu bi trebalo da prime svi građani

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Krajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja. Do tada treba da stigne nešto manje od 290.000 doza, bolje, četvorovalentne vakcine. Doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut rekla je za RTS da bi vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi. Ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, istakla je doktorka.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Darija Kisić Tepavčević iz "Batuta" je rekla da je sam postupak oko nabavke vakcina prilično složen.

- Od onoga momenta kada procenimo koje su nam potrebne količine, do momenta kada dobijemo vakcine treba nam par meseci, obično od četiri do šest meseci - rekla je ona.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju vakcina protiv gripa, priča je složenija jer se virus menja svake godine.

- Tako da se zalihe vakcine ne mogu napraviti jer ona vakcinu koju smo koristili prošle, više neće biti aktuelna ove godine, tako da su osetljive priče oko procene potrebnih količina - kaže Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv gripa prošle godine, on je bio najbolji u poslednjih deset godina, istakla je doktorka.

- Izuzetno smo ponosni na porast nivoa svesti o značaju i potrebi za ovom vakcinom, a jedan od parametara na osnovu kojih se vrši procena je i utrošena količina vakcina u prethodnoj sezoni. Prpeoznali smo da je generalno porasla svest o značaju vakcina i onda smo želeli da je učinimo dostupnom - besplatnom za što veći broj građana, tako da su ove godine uloženi napori i nabavljeno je gotovo 50.000 vakcina više - ističe doktorka.

Tri osnovna tipa virusa

Ukazala je da postoje tri osnovna tipa virusa - A, B i C. A se najviše menja, B može da izazove epidemiju. U vakcini uvek postoji kombinacija pretpostavljajućih sojeva virusa koji će da budu za određenu sezonu. Prethodne vakcine su bile trovalentne - sadržale su dva tipa A i jedan B.

Kisić Tepavčević kaže da od prošle godine imamo sveobuhvatniju vakcinu, četvorovalentnu koju smo nabavili za ovu godinu i pridružili se najsavremenijim zemljama u svetu.

- Ona pokriva dva soja A i dva soja B, koji će soj biti dominantniji teško je proceniti, ali orijentaciono imamo dva soja, a jedan je dominantniji - u sezoni 2017. i 2018. u više od 60% slučajeva bilo je prouzrokovano tipom B. Prošle godine je to bio manji broj, sada je zasigurno da imamo sveobuhvatniju vakcinu koja će u većem procentu da štiti - objsnila je Kisić Tepavčević.

Vakcinu protiv gripa trebalo bi da primimo svi, ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, za starije od šest meseci, preporučila je doktorka.

(Foto: shutterstock.com/Alexander Raths)

Rizične grupe ljudi

Prepoznato je da određene osobe imaju veći rizik za nastanak komplikacija pa i mogući smrtni ishod.

- Prošle godine videli smo da je bio veliki broj smrtnih ishoda širom sveta. Veliki obuhvat imunizaciom je doprineo da smo imali značajno manju smrtnost nego region i mnoge zemlje u Evropi. Ljudi iz rizičnih grupa su se vakcinisali na vreme - kaže ona.

Rizične grupe su osobe sa hroničnim oboljenjima, pre svega sa respiratornim oboljenjima, kardiovaskularnim, bubrežnom disfunkcijom, metaboličkim oboljenjima... Kako kaže i gojazne osobe su pod većim rizikom, kao i trudnice.

- Treba zaštiti decu naročito koja imaju bronhijalnu astmu. Deca starija od šest meseci do pet godina kada se zaraze duže nose virus nego odrasli, oko dve nedelje, pa je veća mogućnost daljeg širenja infekcije - istakla je doktorka Tepavčević.

Objašnjava da od momenta primanja vakcine odmah počinje da se stvara imunogenost ali je potrebno dve do tri nedelje da bi se stvorila dovoljna količina antitela koja bi nas odbranila od infekcija. Postvakcinalni imunitet je do godinu dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.