Izvor: Tanjug | Nedelja, 08.09.2019.| 07:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija će do kraja 2019. dobiti strategiju o veštačkoj inteligenciji

(Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
Srbija će se do kraja 2019. godine pridružiti malom broju zemalja u svetu koje imaju zvaničnu strategiju o veštačkoj inteligenciji, najavio je savetnik predsednice Vlade Srbije za IT i preduzetništvo Nenad Paunović i dodao da Srbija mnogo ulaže u razvoj veštačke inteligencije (AI) kao jedne od najvažnijih alatki za rast izvoza u IT industriji.

Paunović je na panelu posvećenom veštačkoj inteligenciji, uoči otvaranja Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, rekao da naša zemlja ima dugu i jaku tradiciju tehnologija koja datira iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka kada su, kako je rekao, američki naučnici dolazili u Srbiju da uče o robotici.

- Sa unapređennjem interneta i digitalnom ekonomijom naš IKT sektor je iskoristio te mogućnosti i postali smo zemlja izvoznica IT programa sa godišnjom stopom rasta iznad 30% - rekao je Paunović i dodao da Vlada Srbije mnogo ulaže u razvoj IT tehnologija.

Ukazao je na primer kompanije 3lateral koja, kako je naveo, koristi veštačku inteligenciju za kreiranje digitalne replike ljudi u video igricama i filmovima ne samo kada je reč o pokretima već i neverovatno preciznim ekspresijama na licu.

Takođe, naveo je i primer Instituta Biosens, koji je u vlasništvu države, koji koristeći veštačku inteligenciju pravi fotografije zemljišta koje pomažu poljoprivrednicima da na najbolji mogući način iskoriste svoje obradive površine.

- Značaj tog projekta je prepoznala i EU Ii biće jedan od 10 izuzetnih evropskih centara, a jedini za digitalnu poljoprivredu - rekao je Paunović i dodao da su u Srbiji i predstavništva velikih kompanija kao što su Microsoft, Continental, NCR, Nutanix koje zapošljavaju AI I IT inženjere iz Srbije čije se tehnologije primenjuju širom sveta.

Paunović je podsetio i da je digitalizacij ključni prioritet Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić i da su u tom smislu postignuti značajni rezultati u oblasti obrazovanja, poboljšanju poslovnog okruženja i direktnoj podršci digitalnim kompanijama i projektima o veštačkoj inteligenciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.