Izvor: Tanjug | Subota, 07.09.2019.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eksploatacija rude u nalazištu Čukaru Peki počeće u naredne dve godine - Kineski Zijin ulaže blizu 500 mil USD

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Kineska rudarska kompanija Zijin, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 mil USD, potpisan je danas (7. septembra) u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Timok kod Bora, poznatijeg kao Čukaru Peki, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije Zijin Mining Group, Đinh Čen.

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će kompanija Zijin, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone Timoka investirati 474 mil USD.

- Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Zijinom - rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Kako je rekao, kineski gigant, koji je strateški partner Srbije sa kojim zajednički razvija RTB Bor, u našoj zemlji će proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona is sopstvenog koncentrata kompanije Zijin Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok.

Predsednik kompanije Zijin Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je danas potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Zijin.

- Bor je veoma važan za našu saradnju , a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada - rekao je novinarima prvi čovek Zijina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.