Izvor: N1 | Subota, 07.09.2019.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rešena misterija čudovišta iz Loh Nesa?

(Foto: YouTube)
Holandski naučnik Nil Gemel objavio je da je nakon pomnog i višegodišnjeg istraživanja došao do zaključka da bi čudovište iz Loh Nesa moglo biti džinovska jegulja, piše BBC.

Genetičar Gemel sa univerziteta Otago u Dandinu analizirao je i sekvencirao DNK iz 250 uzoraka vode pokupljene u dubinama škotskog jezera. Rezultati su doveli Gemela i njegov tim do toga da odbace ideju o preživelom reptilu iz doba dinosaurusa.

Čudovište Nesi - koje je prvi put navodno viđeno u 6. veku pre Hrista, nije preživela vrsta pleziosaura, ogromnog vodenog reptila. Nije ni gigantska riba, jesetra, ni grenlandski morski pas.

- Pronašli smo značajnu količinu DNK jegulje kojom obiluju hladne duboke vode Loh Nesa. Stoga ne možemo odbaciti mogućnost da se radi o gigantskoj jegulji - rekao je Gemel, ističući ipak da prikupljeni podaci ništa ne govore o veličini.

- Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ili odbacila teza ali po našim podacima, hipoteza o ogromnoj jegulji je verovatna - zaključio je Gemel koji dodaje da je ta teorija već pominjana 1933.

Iako misterija još uvek nije u potpunosti i konačno rešena, novozelandski profesor zadovoljan je jer je uspostavljena izvrsna baza podataka o tome što se može naći u tom legendarnom jezeru, velikoj škotskoj turističkoj atrakciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.