Izvor: Tanjug | Subota, 07.09.2019.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agencija Moody's popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Rejting agencija Moody's popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "stabilnih" na "pozitivne" i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou Ba3, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema oceni agencije Moody's, odluka o povećanju izgleda za rast kreditnog rejtinga Srbije podržana je ubrzanim smanjenjem učešća javnog duga u BDP-u, kao i dobrim izgledima Srbije za snažan ekonomski rast u srednjem roku.

Dobre osnove koje se baziraju na jačanju domaćih faktora, prema oceni agencije, dodatno će podržavati popravljanje fiskalnih pokazatelja Srbije.

Moody's ocenjuje da je u periodu od prethodnog povećanja rejtinga iz 2017. godine, Srbija popravljala fiskalne pokazatelje bržom dinamikom od očekivane. Agencija konstatuje i kontinuirani suficit budžeta opšte države i očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu - kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda.

Rejting agencija Moody's ocenjuje i da će do kraja 2020. godine javni dug Srbije biti ispod 50% BDP-a, čime će Srbija postati zemlja koja je tokom petogodišnjeg perioda najviše smanjila učešće javnog duga u BDP-u (za 21 procentni poen) u poređenju sa zemljama sličnog kreditnog rejtinga.

Agencija očekuje da će priliv stranih direktnih investicija nastaviti da bude usmeren u prerađivačku industriju, jačajući time naš izvozni potencijal. Ocenjuje se i da će rast privatnih investicija, kao jedne od važnih komponenti održivog rasta, biti podržan jačanjem bankarskog sektora uz snažno smanjenje problematičnih kredita koje je ostvareno u prethodnom periodu.

U saopštenju se konstatuje i da su u Srbiji od 2015. godine sprovedene brojne strukturne reforme, uključujući i one u oblasti tržišta rada i javnih preduzeća, kojima su stvarane dobre osnove za održiv privredni rast. Posebno se ističe i posvećenost Vlade Republike Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ukupne ekonomske politike, što agencija navodi i kao ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je povodom povećanja izgleda za dalji rast kreditnog rejtinga podsetila da su postignuta i očuvana makroekonomska i finansijska stabilnost, kao i politička stabilnost, bili jedan od ključnih faktora rasta zaposlenosti i raspoloživog dohotka građana.

- Uz kontinuirani rad na unapređenju poslovnog ambijenta, u Srbiji je stvorena osnova za održiv privredni rast - naglasila je guvernerka Tabaković.

- Značajno povoljniji uslovi finansiranja, kao i jačanje bankarskog sektora uz snažno smanjenje problematičnih kredita tokom prethodnog perioda, nastaviće da budu jedan od važnih faktora rasta privatnih investicija - dodala je Tabaković.

Ukazujući na ocenu agencije da je rast Srbije danas uravnoteženiji i da domaći faktori znatno više podržavaju rast, kao i da je izvozni potencijal Srbije dodatno ojačan kroz sve veće investicije u razmenljive sektore, Tabaković je istakla da će to biti i ključni faktori daljeg rasta zaposlenosti i životnog standarda naših građana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.